Wentelteefjes

Huize Wezups wentelteefjes

Wat ze gisteren hebben gegeten, zijn ze vandaag wellicht al vergeten. De acht bewoners van Huize Wezup in Drenthe zijn soms de weg kwijt in hun hoofd. De gezamenlijke maaltijden zijn desondanks een feest, lekker eten met de seizoenen mee. De tafel is altijd kleurig gedekt. Als Jan ’t Hoen, de eigenaar van deze woonvoorziening voor mensen met dementie, het eten uitserveert, vertelt hij aan iedereen nauwgezet wat er op het bordje ligt. ‘Bord’, corrigeert hij. ‘Wij gebruiken geen verkleinwoorden.’ Vandaag is dat bloemkool met aardappelen en een varkenslapje (oké, hier doen we het wel). ‘Straks, als de appels in de tuin rijp zijn, belanden ze in de appeltaart – lekker bij de koffie’, zegt hij.

En nu we het er toch over hebben, die koffie zet je niet zomaar voor iemand neer, een kopje koffie geef je met aandacht. ‘Misschien wel het moeilijkste wat er is’, zegt ’t Hoen. Zijn koffie komt trouwens niet uit een automaat, die zetten ze zelf in Huize Wezup. 

Als de temperatuur tropische waarden bereikt, zal hij altijd het gesprek met de bewoners aangaan, desnoods drie keer daags, en vertelt hij hoe belangrijk het is dat ze voldoende vocht binnenkrijgen. Die waterbeker moet echt leeg.

Op zondag haalt hij het mooie servies tevoorschijn, dan is de maaltijd extra speciaal, zeker als verzorgster Cindy wentelteefjes bakt en het kaneelaroma de huiskamer bereikt. Iedereen weet dan wat er op tafel komt, want geuren en herinneringen zijn vaak nauw verweven. 

Zo dook ik terug in de tijd met deze wentelteefjes, een fijne restverwerker.

Ingrediënten voor Wezups wentelteefjes voor 4 personen
125 ml melk

35 g poedersuiker

vanillemerg van ¼ stukje vanille, of een flinke snuf kaneel

2 eieren

4 à 5 oude bruine of witte sneetjes brood of kadetjes, in reepjes

boter

honing of stroop ter garnering

eventueel: wat bacon en zomerfruit (vijgen, bramen en pruimen)

Bereiding

Verwarm de melk in een pannetje, maar laat niet koken. Roer de suiker erdoor. Doe de vanille of het kaneel bij de melk. Klop de eieren los in een kom. Neem een snee brood of snijd de kadetten in repen. 

Laat, terwijl u een klontje boter smelt in de koekenpan, het brood even weken in de melk, laat het uitlekken en haal het door het ei. Doe het in de pan en bak het reepje goudbruin. Ik bakte drie kleine sneetjes tegelijk. Keer na een paar minuten om. U kunt er honing of stroop overheen gieten. 

Ik garneerde het geheel met een stukje uitgebakken bacon en wat zomerfruit, zo is mijn wentelteefje eigenlijk een bastaardteefje. En als u meer wilt lezen over eten en verloren herinneringen, maakt u dan eens deze hartige petitfourtjes.

2 Reactie's
 • Peter de Kuijer
  Geplaatst op 00:26h, 23 juli Beantwoorden

  Een heerlijk verwenontbijt voor mensen die mogelijk verdienen verwend te worden. Ik weet niet of dit de goede methode is, ik gun het ze graag. Maar voor een veel grotere groep mensen die met gezond eten en gezond gewicht bezig zijn, zou een beter devies kunnen zijn: ‘Een goed begin is het halve werk. Sla het ontbijt over!

  • marielouise
   Geplaatst op 10:02h, 23 juli Beantwoorden

   Dag Peter,
   Ja, de visie op ontbijten is inderdaad aan het veranderen. Ik denk dat het maatwerk is, wat voor de een de oplossing is voor een gezond gewicht, kan voor een ander minder goed uitpakken. Kwestie van uitproberen, denk ik.
   Hartelijke groet,
   Marie Louise

Geef een reactie