Bewust betere salade (waldorfsalade)

Het is een onvergetelijk verhaal. Een jong verliefd stel met een verstandelijke beperking kreeg op een dag seksuele voorlichting. Hun groepsleidster pakte een banaan en demonstreerde hoe je een condoom afrolt. Het paar lette goed op. Nog diezelfde avond grepen ze een banaan van de fruitschaal, deden er een condoom omheen, legden die op het nachtkastje en bedreven de liefde.

Aan dit voorval moest ik denken toen  een diëtist mij vertelde over een familie die zij begeleidde. Afvallen lukte maar niet: papa, mama en de twee kinderen bleven maar aankomen, terwijl ze elke dag salades aten. Tot de diëtist besloot mee te gaan naar de supermarkt. Wat ging er in het karretje? Zalmsalade, tonijnsalade en een selleriesalade. Op de verpakking stond een blauw gezondheidslogo, dus was het goed. Dat staat er immers niet voor niets op.

In 2003 riepen de Wereldgezondheidsorganisatie en de VN voedsel- en landbouworganisatie de voedingsindustrie op de gezonde keuze makkelijker te maken. Drie jaar later deden in Nederland vinkje en klavertje hun intrede. In 2011 kwam op initiatief van de stichting Ik Kies Bewust een groen logo voor de gezondere keuze en een blauw voor de bewuste keuze op de markt. Daarmee stuurt de stichting u en mij het bos in, want gezonder of bewuster dan wat? Hun antwoord: gezonder dan de producten zonder predicaat die meer suikers, zouten of vetten kunnen bevatten. Om een vinkje te mogen voeren, moet de fabrikant wel betalen.

Een eenvoudige gezonde selleriesalade is makkelijk zelf te maken: zeker deze variatie op de klassieke Waldorfsalade, die in 1893 voor het eerst werd geserveerd in het Waldorf Astoria Hotel in New York.

Waldorfsalade
voor 2 personen

1/2 knolselderij, geschild en in piepkleine blokjes gesneden
1 zure appel, eveneens in kleine blokjes gesneden
scheut limoensap
flinke snuf versgemalen zwarte  peper
10 walnoten, grof gehakt (hardliners betwisten het gebruik van de walnoot, ik vind het lekker)
2 flinke eetlepels mayonaise, bij voorkeur zelfgemaakt
1 theelepel scherpe mosterd
twee handjes gemengde sla, gewassen en gedroogd

Snijd de knolselderij en de appel in kleine blokjes van hetzelfde formaat. Besprenkel met limoensap, dat is net iets frisser dan citroen. Indien er geen limoenen voorradig zijn, dan voldoet het sap uit een groen knijpflesje ook.
Strooi peper over het geheel en meng goed. Doe de gehakte walnoten erbij. Maak zelf een mooie mayonaise (zonder suiker) of koop een potje van Amora of Ton’s Franse mayoneis met citroen, die smaken niet zo zoet als de sausen van Calvé – ook al hebben sommige een vinkje. Maak een sausje van mayonaise met mosterd en meng met de blokjes. Spreid uit over mooie groene blaadjes sla.

Op de foto (een poster): twee kelners serveren de lunch op de bouwplaats die het Waldorf Astoria nog was in 1930.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie