Chef-kok van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft het niet makkelijk. Dan moeten ze voorlichting geven over gezonde voeding – want daarvoor zijn ze in het leven geroepen – en besluiten ze de Kookhulp in het leven te roepen. Deze oudere dame moet Neerlands trots zijn, in rood-wit-blauw. Jammer dat ze haar geen naam hebben gegeven.

Stap voor stap krijg je van Kookhulp uitleg over hoe je bakt, barbecuet, braadt, frituurt, fruit, grilt, kookt, de magnetron gebruikt, roerbakt of wokt, smoort, stoomt en stooft. Want zegt het Voedingscentrum: ‘Koken is als autorijden, hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. Maar daarvoor heb je basiskennis en -vaardigheden nodig.’ Hmm. Wordt dat ook niet over seks gezegd?

Kookhulp zegt: ‘Houd het vet op de juiste temperatuur. Lijkt het te verbranden, zet het vuur wat lager.’ Basiskennis? Maar wie is deze dame eigenlijk? Zij is een Royalty Free Stock Photo. Bij fotobureau Dreamstime heet ze: Happy senior chef posing with confidence. Ze poseert ook als de Cheerful confident aged female chef, dan draagt ze een koksmutsje. Er zal ongetwijfeld lang over zijn vergaderd: nee, niet een te dikke dame, nee niet te jong want die kent de klappen van de zweep niet, laten we een oudere dame nemen want die weet nog hoe je jus maakt. Pluspunt!

Waarom ik vind dat het Voedingscentrum desondanks de plank misslaat? Tip één: zet altijd echte mensen in. De consument voelt op zijn klompen aan als er van een nepper wordt gebruikgemaakt. Tip twee: geef mensen een naam, laat ze hun eigen verhaal vertellen. Neem een echte kookhulp in de arm, een mens van vlees en bloed die zich af en toe bezondigt aan een fles wijn en die echt nooit jus zal maken met margarine. Zij of hij weet beter.

Bakken

Geen reactie's

Geef een reactie