Gesmoorde appel met varkensfilets

Appels en vet zijn een geweldige combinatie. Pof een appel, giet er wat gesmolten roomboter overheen: lekker. Of maak varkensfiletjes met appelsaus en maakt u zich geen zorgen om uw gewicht.

Vergeet dus de weegschaal, vergeet de Body Mass Index, dat zijn ouderwetse meetmethoden. Tegenwoordig gaat het om de buikomvang – gemeten vanaf de onderkant van de onderste rib en de bovenkant van het bekken. Voor vrouwen geldt een maximum van 88 centimeter. Liefst minder. Bij mannen ligt de grens bij 102 centimeter. Is de buikomvang groter, dan is er sprake van abdominale obesitas. Om goed te meten, is voor dit doel een speciaal lint ontworpen dat je kunt vastklikken om het middel waardoor er niet meer kan worden gesmokkeld. De mensen die dit hebben bedacht, zijn wis en zeker verstandige lieden. Een ding missen ze. Humor.

Die vetophoping in de buik schijnt bijzonder gevaarlijk te zijn voor het functioneren van de ingewanden. Te veel buikvet kan diabetes veroorzaken. Mensen die geen taille hebben en appelvormig zijn, lopen extra risico. Toch zijn appels en vet een geweldige combinatie. Pof een appel, giet er wat gesmolten roomboter overheen: lekker. Of maak varkensfiletjes met appelsaus.

Snipper drie geschilde appeltjes in fijne stukjes en doe die in een kom. Voeg vervolgens twee fijngesnipperde sjalotjes toe, vier zure augurkjes in stukjes, een half kopje appelsap, een eetlepel appelciderazijn, een handvol gedroogde cranberries, een flinke eetlepel crème fraîche, een eetlepel fijne mosterd en peper en zout naar smaak. Meng deze ingrediënten zorgvuldig en stoof het geheel ongeveer 10 minuten in een pan met dikke bodem op een matig vuur – tot de appel zacht is. Bak vervolgens de gezouten en gepeperde varkensfilets in boter in 10 minuten gaar. Keer regelmatig en giet vlak voor het opdienen de saus over het vlees. Serveer er een zuurkoolstampotje bij.

Hoofdgerecht
Varkensfiletjes met appel
voor 4 personen

3 geschilde en fijngesneden appels

2 sjalotjes, fijngesneden

4 zure augurkjes, fijngesneden

een half kopje appelsap

een eetlepel appelciderazijn

een handvol gedroogde cranberries

een eetlepel crème fraîche

1 eetlepel fijne mosterd

peper en zout naar smaak

4 varkenfiletlapjes, gepeperd en gezouten

een flinke klont boter

varken 2

 

Geen reactie's

Geef een reactie