Tuinbonentaartje voor Luigi

Omdat hij wilde dat iedereen zo gezond zou zijn, schreef Luigi Cornaro (1467-1566) rond zijn 80ste het pamflet Discorsi della vita sobria, wat we zouden kunnen vertalen in Lof der soberheid. Hoe is dat zo gekomen?

Cornaro voelde zich in 1502 allerbelabberdst. Alhoewel zijn carrière voorspoedig verliep, was het met zijn gezondheid niet best gesteld. Oorzaak? Overgewicht. Deze Venetiaanse kunsthandelaar besloot op zijn 35ste een arts te raadplegen omdat hij bang was te sterven.
Die stelde hem gerust en adviseerde hem minder te eten. Cornaro zette zichzelf op een strikt dieet. Zijn maaltijden waren vanaf dat moment kwalitatief hoogstaand, maar bestonden uit kleine hoeveelheden. Dagelijks at hij slechts 350 gram voedsel: soms een beetje vlees met groenten en een stukje brood, soms alleen soep en altijd één eigeel. Van vis hield hij niet. Ook de alcoholinname bleef binnen de maat: dagelijks dronk hij 414 milliliter wijn. De kilo’s vlogen eraf. Hij voelde zich geweldig.

Discorsi della vita sobria

Omdat hij wilde dat iedereen zo gezond zou zijn, schreef hij rond zijn 80ste het pamflet Discorsi della vita sobria. Cornaro stierf op 102-jarige leeftijd, de perfecte reclamezuil voor zijn eigen dieet. Toen in de 18de eeuw een Engelse versie op de markt kwam, werd dat een bestseller.

Misschien zouden de lijners van vandaag de dag liever het gedachtengoed van Cornaro omarmen, dat is een stuk simpeler dan wat een gemiddelde dieetgoeroe voorschrijft: een keer wegen, afmeten en klaar! In zijn dieet passen trouwens echt chicetti, tapas-achtige gerechtjes uit Venetië. Ik heb daar een eigen variant op gemaakt met een hapklaar tuinbonentaartje. ‘s Zomers is dit trouwens ook een lekker hapje, met verse tuinbonen.

Vrolijk tuinbonentaartje voor 4 personen
Ingrediënten
blikje tuinbonen (155 g, uitgelekt), of 500 g verse, gekookt
80 g gemarineerde artisjokken (op olie, uitgelekt, bewaar 2 eetl van de marinade)
500 g aardappelen, kruimig soort
klont roomboter
peper en zout
snuf komijnpoeder
1 ei
3 eetl parmezaan, geraspt
paar takjes munt

Dubbeldop de tuinbonen indien gewenst en snijd de artisjokken in kleine stukjes. Kook de aardappelen gaar en stamp tot een gladde puree. Doe er een klont boter bij. Voeg flink zout, peper en een snuf komijn toe. Klop er een eitje doorheen. Meng goed. Doe de 2 eetlepels parmezaan, de tuinboontjes en de artisjokken bij de puree. Voeg wat van de artisjokkenmarinade bij de puree en meng wederom goed.

Schep een lepel van het mengsel in een siliconen cupcakevormpje, strijk af en verwarm 15 minuten op 220 graden. Dien op als torentjes: met de onderkant naar boven. Garneer het tuinbonentaartje met wat Parmezaan en een takje munt. Best feestelijk in al zijn soberheid.

Meer handzame hartige taartjes maken voor jong en oud?

hartigetuinbonnenartcake

3 Reactie's
 • Meia van Houten
  Geplaatst op 19:58h, 26 maart Beantwoorden

  Beste Marielouise, ik mis al een hele tijd je kookrubriek. Ik kan hem niet meer vinden in de volkskrant. Vroeger wel, door slechte bezorging zijn we een tijd digitaal gegaan. Sinds een paar maanden weer de papieren versie en jij bent verdwenen?
  Groet Meia

  • marielouise
   Geplaatst op 20:23h, 26 maart Beantwoorden

   Dag Meia, Wat leuk van je te horen! Ik ben er nog hoor, om de maandag. En dat betekent dat er ijs en weder dienende 4 april weer een aflevering verschijnt!

   • marielouise
    Geplaatst op 12:18h, 29 maart Beantwoorden

    Oeps, niet 4 april, maar 11 april!

Geef een reactie