Al Capone’s tagliatelle met walnotensaus

Afslanken was in de jaren dertig in de VS een hype. Toch opende maffiabaas Al Capone (1899-1947) gaarkeukens: het was crisis. Zelf at hij het liefst een bordje tagliatelle met walnotensaus.

BonKora en Al Capone

Op het etiket stond een bevallige naakte vrouw. Toen in de jaren dertig afslankmiddel BonKora op de markt kwam, was het een instantsucces. Dit laxatief was afkomstig uit de Verenigde Staten: gefabriceerd door de Consolidated Royal Chemical Corporation uit Chicago. Met radiospotjes veroverde het drankje de markt.

Korte tijd later verschenen ook in Nederlandse kranten advertenties, maar de blote vrouw was hier niet te zien. Wel tekeningen van dikke dames die in getuigenissen toegaven zich eerst niet in ‘badcostuum’ te durven vertonen. Na gebruik van BonKora begaven ze zich zonder probleem op het strand.

Slanke lijn

Nu zou je denken dat de mensheid tijdens de grootste economische crisis van de 20ste eeuw wel iets anders aan zijn hoofd had dan de slanke lijn. Wetenschappers hebben daar onderzoek naar gedaan, want niet alleen dit middel was zo’n succes. Het komt erop neer dat iedereen in zware tijden graag dunne dames ziet, ook de lijdende voorwerpen zelf. Is de toekomst ongewis, dan biedt gewichtscontrole in elk geval zekerheid.

In de tussentijd stonden in Chicago werkloze kerels in de rij voor de gaarkeukens van maffiabaas Al Capone. Die leed absoluut niet onder zijn eigen overgewicht. Soms schoof hij thuis zijn pistool opzij en bond een schortje voor. Iedereen ging dan uit de weg. Pas op, Scarface gaat koken!

Geen enorm gebraad, maar een eenvoudig bord pasta met walnotensaus. Dat laxeert als de beste, maar dat wisten de BonKora-gebruikers blijkbaar niet.

Al Capone’s tagliatelle met walnotensaus
(voorgerecht voor 4 personen)

– 8 nestjes groene tagliatelle
– 1 witte boterham, van de korstjes ontdaan
– Scheut melk
– 100 g walnoten
– Snuf peper en zout naar smaak
– 1 teen knoflook, grof gehakt
– 10 blaadjes majoraan
– Flinke scheut zachte olijfolie
– 50 g Parmezaanse kaas, grof geraspt
– Wat chilivlokken (naar smaak)
– Wat pastawater
– Ter garnering: blaadjes babyspinazie

Bereiding

Kook de nestjes tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Bereid in de tussentijd de saus. Week de boterham in een flinke scheut melk. Knijp goed uit en doe in de kom van de keukenmachine. Voeg walnoten, peper en zout, knoflook, majoraan en olijfolie toe. Mix een aantal keer tot een smeuïge saus. Voeg desgewenst wat meer olijfolie of lauw water toe.

Meng goed, voeg de Parmezaanse kaas en de chilivlokken toe. Schenk wat van het kokende pastavocht erbij, roer tot een romige massa. Giet de pasta af, serveer met de saus en garneer met wat blaadjes babyspinazie voor een kleurrijk geheel.

Foto Capone: United States Bureau of Prisons

Geen reactie's

Geef een reactie