Heb jij ook de Sugar Blues?

Heb jij ook de Suger Blues? Lees dan vooral verder. Clyde McCoy (1903-1990) was een jazz-trompettist die met het nummer Sugar Blues wereldberoemd werd: liefst veertien miljoen platen verkocht hij. Hij speelde het voor het eerst in 1930, in het Drake Hotel in Chicago.

Wah-wah-sound

Zijn solo werd enthousiast ontvangen, hij hield er een platencontract bij Columbia Records aan over. Het lied werd zijn handelsmerk, mede door wat de ‘wah-wah-sound’ wordt genoemd. Als je het nummer beluistert, weet je wat daarmee wordt bedoeld.

I got those sugar blues,
Everybody’s singing those sugar blues,
The whole town is ringing;
My lovin’ mama, sweet as she can be,
But the doggone gal turned sour on me!
I’m so unhappy,
I feel so bad,
I could lay me down and die;
You can say what you choose,
But I’m all confused;
I’ve got those sweet, sweet sugar blues,
More sugar,
I got those sweet, sweet sugar blues!

Dit nummer werd al in 1919 gecomponeerd door Clarence Williams, de tekst is van de hand van Lucy Fletcher. Ella Fitzgerald nam het nummer in 1940 op.

William Dufty

Sugar Blues is trouwens ook de titel van een boek: een dieetklassieker, in 1975 geschreven door William Dufty (1916-2002) Hij verkocht zo’n anderhalf miljoen exemplaren en maakt in het boek de vergelijking tussen suiker en drugs. In Nederland is het boek uitgegeven onder de prachtige titel Suikerweeën.  Hij schreef trouwens ook de biografie over Billie Holiday. Hij was de laatste echtgenote van Gloria Swanson en promootte met haar samen de macrobiotische levenswijze. Dat betekende een leven zonder suiker.


100_1661

2 Reactie's
 • Bertus Buizer, trompettist
  Geplaatst op 14:03h, 22 juli Beantwoorden

  Beautiful trumpet music of Clyde McCoy. Thank you Marie Louise!!!

  • marielouise
   Geplaatst op 08:54h, 24 juli Beantwoorden

   Wat leuk!

Geef een reactie