Stoofschotel, een zegen voor de vrouw

Stoofschotel, een zegen voor de vrouw

Ze werkt, heeft kindjes en een echtgenoot. Geertruida Maria Voncken Reyne is altijd actief, maar op een dag merkt ze dat de kilo’s langzaam maar zeker zijn opgekropen. De boosdoener is haar journalistieke werk: heel de dag zitten schrijven is niet gezond. Wat te doen? In de boekwinkel valt haar oog op de pocket Wat mag ik eten bij zwaarlijvigheid. ‘Een zegen voor de huisvrouw’ staat op de achterzijde. Het is in 1935 uitgebracht, de prijs is 65 cent. Het wordt een bestseller en is tot ver in de jaren vijftig te koop. De omloopsnelheid van een boek ging toen stukken trager dan nu.

truus reyne

Tachtig jaar later krijg ik het boekje van haar kleindochter ­Simone cadeau, die erbij vertelt dat ze zich haar oma niet als te zwaar kan herinneren: hooguit een beetje stevig. Wel was Geertruida iemand die altijd op haar gewicht lette en ‘s ochtends bij het ontbijt All Bran at met melk – vanwege de vezels.
Wat mag ik eten bij zwaarlijvigheid is ­samengesteld door de Duitse arts Thekla von Zwehl, leidster van de ­dieetkeuken in München. De Nederlandse vertaling is van dokter Van der Hoog, die in 1935 een bedrijf heeft opgezet in gezichtsverzorgingsproducten. Hij schrijft in het voorwoord: ‘Door de voortschrijdende civilisatie kan het leven verlengd worden. Om dit te kunnen bereiken, is eene juiste en verstandige voeding nodig.’ Dieettherapie staat volgens hem in Duitsland op een zeer hoog peil.

Het is niet zo dat de Nederlandse vrouw door zijn toedoen massaal gaat lijnen, maar dit boekje biedt wel inzicht in de geschiedenis van het afvallen. De Beierse Thekla von Zwehl doet een aantal interessante aanbevelingen: raadpleeg een arts als je wilt afvallen, schrijft ze. Doe het niet alleen. Eet minder koolhydraten en minder vet, maar nuttig wel voldoende eiwitten. Voer ‘rauwekostdagen’ in. De hoeveelheid groen is in haar recepten bepaald niet misselijk: in dit recept kom je op 400 gram per persoon. Dat is nu weer helemaal hip.

Pichelsteiner Eintopf is van origine een Beiers gerecht dat op hoogtij­dagen wordt genuttigd. De bereiding kan verschillen: sommigen stoppen er behalve rund ook varken en schaap in.

Pichelsteiner Eintopf, stoofschotel
ingrediënten voor 2 personen

300 g riblappen
peper
snuf komijn
1 teen knoflook, ­geplet
40 g boter
1 sjalot, gehakt
350 ml bouillon
scheut dragonazijn
1 prei, in ringetjes
400 g witte kool, fijngesneden
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
8 bospeentjes, in blokjes
100 g spek, in ­blokjes
2 eetl. krulpeterselie, gehakt

Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast. Dep het droog. Snijd het in blokjes, kruid het. Wrijf het in met de knoflook. Smelt de boter in een pan en bak de sjalot glazig. Voeg dan het vlees toe en laat het al omscheppend bruinen. Doe dan de warme bouillon met de dragonazijn erbij en stoof zachtjes. Voeg na een uur de groenten toe en laat nog eens een half uur zachtjes pruttelen. Proef op smaak en gaarheid (vraag uw slager hoeveel tijd de lapjes nodig hebben) en voeg desgewenst extra kruiderij en zout toe.

Stoofpot

Ik heb er na grondig proeven nog wat uitgebakken gerookt spek aan toegevoegd. Zou Von Zwehl dat hebben goedgekeurd? Vast wel, die vrouw was haar tijd ver vooruit. Garneer voor het opdienen gul en vrolijk met peterselie.

Foto’s van Geertruida Maria Reyne zijn afkomstig uit het familiealbum van Marianne Jongkind Voncken.

Geen reactie's

Geef een reactie