Spiro’s souvlaki

Af en toe denk ik er nog aan terug, aan die vakantie van vijftien jaar geleden. Het Griekse eiland Chios had alles wat ik op dat moment wenste: mooi weer, helder zeewater en een goed restaurant. Wijn en stevige aardappelschotels, het was er allemaal in overvloed.

Maar toch, misschien was destijds al de kiem gelegd voor de grote economische crisis. Nu moet de bevolking drastisch bezuinigen. Toen lagen in de haven enorme jachten van rijke Amerikaanse Grieken op familiebezoek. Hoe zou het die mensen zijn vergaan? Steunfonds opgericht voor de familie? Hun kinderen hadden zich geheel en al aangepast aan de eetwijzen van de Verenigde Staten en leken reuzen in vergelijking met hun Griekse leeftijdgenootjes. De grootste was de 12-jarige Spiro, het neefje van de hoteleigenaar. Zijn buik puilde over de rand van zijn zwembroek. Als hij liep, deinde de aarde. Spiro’s moeder was echter broodmager. Zij had de dramatische oogopslag van een vrouw die in korte tijd te veel heeft meegemaakt en zich alleen om haar zoon bekommerde als het moest.

Op een avond, na een enorm diner, gaf Spiro te kennen dat hij nog wel souvlaki lustte. Moeder had eerder met dit bijltje gehakt en antwoordde ferm: ‘Nee, Spiro, nee. Hoe wil je ooit afvallen als je maar blijft eten?’ Triomfantelijk keek ze rond.

‘Maar ik heb zo’n honger’, kermde zoonlief en keek haar smekend aan.

Een kwartier later at hij juichend een nieuwe portie. ‘Hoe raakt hij in ‘s hemelsnaam al die kilo’s kwijt’, verzuchtte moeder en wierp haar misprijzende blik op mij. Ik was ook te dik, net als Spiro. De oplossing is even simpel als moeilijk, weet ik inmiddels. Spiro zou de helft minder moeten eten en meer bewegen. Maar Spiro is de enige niet meer. Recent onderzoek van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft uitgewezen dat 33 procent van de Europese 11-jarigen overgewicht heeft en dat Griekse kinderen inmiddels het zwaarst zijn.

Die souvlaki was trouwens best lekker. Koop een pond varkenspoulet. Maak in een grote kom een marinade van olijfolie, ui, knoflook en citroensap. Roer goed. Voeg kruiden en peper en zout naar smaak toe. Doe het vlees erbij en marineer minstens twee uur in de koelkast. Week houten satéprikkers eerst even in water. Rijg het vlees er vervolgens aan en bak het geheel op een hete plaat, barbecue of grillpan in 10 minuten gaar. Wel regelmatig draaien. Lekker met rijst en een tomatensalade. Serveer de souvlaki met veel gegrild groen. Denk er maar weer eens frietjes bij.

 

Souvlaki

voor 4 personen

500 g varkensvlees in blokjes of reepjes

1 grote ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, uit de knijper

6 eetlepels olijfolie

3 eetlepels citroensap

2 theelepels oregano (gedroogd)

de blaadjes van tien takjes verse tijm

1 laurierblad, verkruimeld

grof gemalen zout

versgemalen peper

Geen reactie's

Geef een reactie