snoepgroentenquiche

Snoepgroentenquiches voor Disney

Bij Disney hebben ze het licht gezien. Terwijl Pocahontas zich naast Assepoester vleit tussen de tomaatjes en snoepworteltjes, parkeren de Cars-auto’s netjes in tussen de appelmoesjes. Even verderop dansen andere prinsesjes tussen de volkorenbolletjes. Als u nu vindt dat hier wel erg veel verkleinwoorden staan: ik heb het over kindereten. In de levensmiddelenindustrie is infantiel taalgebruik dan gebruikelijk.

Pocahontas op de paprika

Bovenstaand tafereel speelt zich af in de Aldi-supermarkt. Die neemt kinderovergewicht sinds kort serieus en heeft een schijf-van-vijflijn bedacht met deze prinsesjes en auto’s. Daarin zijn ook nog banaantjes, mini-rijstwafels, zoete appeltjes, halfvolle melk, snackkomkommers en kids-smeerkaas (30+) opgenomen. Disney heeft de supermarktketen hiervoor een speciale licentie gegeven. Met ingang van 2020 prijkt Pocahontas op de paprika’s.

Babymarketing

Dat is bijzonder, want nu zie je deze figuurtjes vooral op ongezonde meuk. Kindermarketing is een vak apart. Zelfs de kleintjes van 8 maanden zijn al te verleiden – kijk maar in het babyschap.

Toch zijn over kinderreclame afspraken gemaakt. In 2005 is een speciale (overheids)instantie opgericht die kinderobesitas zou beteugelen, samen met de voedingsindustrie. Daardoor ontbreekt echte regelgeving. Heeft dit convenant geholpen? Nee, veel van onze kinderen zijn nog steeds te dik.

Staatssecretaris Blokhuis van VWS zei in een reactie op het Aldi-voornemen dat hij hoopte dat kinderen in de winkel zouden zeggen, met hun liefste stemmetje: ‘Papa, mama, ik wil die!’, wijzend op de Disneyfiguurtjes. Je zou van iemand die 55 is, minder naïviteit verwachten. En wat doen papa en mama straks met het overschot? Daar bakken ze snoepgroentenquiches van.

Ingrediënten voor 12 snoepgroentenquiches
2 tomaten (of 6 snoeptomaatjes), in blokjes

1 flinke ui

2 snoeppaprikaatjes of 1/2 puntpaprika

4 snoepworteltjes (of 2 gewone wortels)

1 theel. milde sambal

200 g (milde) feta, verkruimeld

100 g zelfrijzend bakmeel

25 g volkorenmeel

3 eieren

peper en zout naar smaak

flinke schep Italiaanse keukenkruiden

flinke scheut olijfolie

siliconen mini-quiche (of cupcake)vormpjes (ik nam er 2 x 6)

eventueel: 2 snoepkomkommers (of 1 halve) ter garnering

Bereiding

Hak of snijd de groenten fijn. Ik gebruikte een keukenmachine, dat werkt het snelst. Doe in een kom en voeg de sambal toe, meng met de feta. Doe in een andere kom het meel, de eieren en de kruiderij. Giet de olijfolie erbij en roer goed. Voeg het groentenmengsel toe aan het beslag. Klop goed door.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet het beslag in de vormpjes, plaats op een rooster in de oven. Bak in ongeveer 25 minuten goudbruin. Controleer met een satépen of de quiches gaar zijn. Geef ze zo nodig iets meer tijd. Garneer met komkommersliertjes. 

Meer lezen over keukenhulp Disney? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie