Salsa verde

Gretig drinkt de dikke baby uit het flesje. Dan grist de moeder de Coca-Cola uit zijn handen en neemt zelf een teug. Het kind zet het op een krijsen.
Toen ik de woorden obesity en Mexico op YouTube intikte, vond ik deze beelden. In 2014 werd bekendgemaakt dat de Mexicaanse overheid frisdrankreclame gaat verbannen uit bioscopen en van de tv om kinderobesitas te beteugelen. Goed plan, dat zouden meer landen moeten doen.

De Mexicaanse auteur David Toscana schreef in november over deze kwestie een opiniebijdrage in The New York Times. ‘Wij zijn zo dik omdat we grootinnemers van zoete drankjes zijn. Schoon water is niet altijd voorradig, fris wel. Er wordt bovendien veel aan verdiend: door de fabrikanten én door de overheid.’ En er is nog een aspect, aldus Toscana. ‘Het Mexicaanse eten is scherp, je moet er wel bij drinken.’ Dus klokken 116 miljoen Mexicanen dagelijks 58 miljoen liter frisdrank weg.
Neem je de traditionele keuken onder de loep, dan is er weinig mee mis. Veel groen, veel fruit, goed pittig. Mooie sauzen bovendien, zoals deze salsa verde. Daar gebruiken ze tomatillo’s voor, de Mexicaanse aardkers, die verwant is aan de tomaat en de Kaapse goudbes. Ze horen tot de nachtschadefamilie. Die aardkers, die vind je hier niet zo makkelijk. Goudbessen zijn sinds een paar jaar te koop in de grote supermarkten of toko’s al dan niet voorzien van lampionnetjes. Die moet u verwijderen en dan blijft er een kleverig oranje vruchtje over.

MexicaansKl

Salsa verde, ingrediënten voor dit bijgerecht

300 gram goudbessen
1 rode ui, fijngehakt
2 knoflooktenen
1 jalapeñopeper, ontdaan van zaadlijsten,fijngesneden
olijfolie
1/2 bosje koriander, fijngesneden
1 bosje platte peterselie, fijngesneden
snuf zout
druppels vers limoensap

Was de goudbessen en snijd ze doormidden. Hak de ui fijn, plet twee grote knoflooktenen en verwijder de zaadlijsten van 1 jalapeñopeper. Snijd in fijne reepjes. Tip: smeer uw vingers in met olijfolie, dan worden uw handen niet peperig. Meng bessen, ui, knoflook en peper met een scheut olijfolie, strooi uit op een bakplaat en gril gedurende 5 minuten. Schep om, gril nog een minuutje en doe dan het mengsel in een kom. Zet de staafmixer erop en zie: een prachtig okergeel mengsel is ontstaan. Laat dat afkoelen.

Hak in de tussentijd de peterselie en de koriander fijn (voor haters van het laatste: weglaten kan). Meng met de salsa, voeg wat zout en vers limoensap toe en zet er nog een keer de staafmixer op. Proef. Behoefte aan meer pit? Gril nog een pepertje. Deze pittig-zoete salsa is lekker bij een zwarte bonenschotel of gegrild vlees of gegrilde vis. Kan ook op brood worden gegeten. Drink er zelfgemaakte ijsthee bij met een flinke scheut spa rood en wat limoensap.

3478Reclameposter van de Spaanse Aurora Gil in opdracht van Galas de Mexico, een bedrijf in kalenders. Jarritos is een populaire Mexicaanse frisdrankgigant. Ze maakte deze poster in 1957.

Geen reactie's

Geef een reactie