Rösti, imposant aardappelschoteltje

Die hoge hakken had hij eigenlijk niet moeten dragen. Zoiets kan je de kop kosten als je te zwaar bent. Kim Jong-un (1984), dictator van Noord-Korea, is al vijf weken niet meer in het openbaar verschenen. Daarmee is een geruchtenstroom op gang gekomen. In korte tijd zou hij enorm zijn aangekomen. Naar het schijnt wil hij graag wat imposanter zijn: die blokhakken van Cubaanse makelij moeten het gemis aan lengte compenseren.

Voor de meeste bladen is de oorzaak van zijn ongerief wel duidelijk: Kim Jong-un lijdt aan obesitas en is verslaafd aan Zwitserse kaas, bij voorkeur Emmentaler. Bovendien is hij dol op aardappelen. Als tiener bracht hij enige tijd door op de International School of Berne in Zwitserland en ging hij als Un Pak door het leven. Een groot licht was hij niet, uiteindelijk heeft hij de school verlaten zonder diploma.

Of de Zwitserse keuken hem verder kon bekoren, is niet bekend. Wel weten we dat twee Noord-Koreaanse studenten zich in 2012 aan de universiteit van Wageningen enige tijd hebben beziggehouden met het zoeken naar middelen om de aardappeloogst te verbeteren. De nieuwe aardappelrassen Potae 9, Daehongdan 2 en Doip 1 zijn resistent tegen virussen waaraan menig oogst ten onder is gegaan. Hopelijk brengen die nieuwe aardappelen verlichting in een land waar verschrikkelijk honger wordt geleden. Het is extra wrang dat de jonge leider – bijgenaamd de Briljante Kameraad – zijn eigen kaas en aardappelen kan invliegen, ongetwijfeld om er rösti van te maken, dat Zwitserse aardappelgerecht dat in Nederland in de jaren zeventig als een van de eerste kant-en-klaar-maaltijden op de markt werd gebracht als avondmaal. Rösti was echter hét ontbijt voor Zwitserse boeren die daarna hun mannetje konden staan op het land.

Rösti

Ingrediënten voor 4 personen

4 grote geschilde aardappelen, in heel fijne reepjes gesneden

2 sjalotten, heel fijn gesneden

peper en zout naar smaak

25 gram boter, gesmolten

wat pepervlokken

bosje bieslook, heel fijn gesneden

25 gram Emmentaler kaas

Hoe maak je ook al weer rösti? Snijd de aardappelen heel fijn, ik heb daarvoor een mandoline gebruikt. Was en dep droog. Hak de ui in blokjes en meng met de aardappelen. Zout de aardappelen, meng de boter erdoor en strooi er gemalen peper over. Laat een koekenpan heet worden. Leg de helft van het mengsel in de pan, strooi er de kaas men de bieslook overheen en leg de laatste partij aardappelen op de kaas. Druk goed aan en laat zeker 5 minuten bakken.

Draai dan om en bak nog eens. Zet dan de pan in oven en bak nog eens 20 minuten. Het is de bedoeling dat de buitenkant mooi knapperig wordt en de binnenkant heel zacht. Leg de aardappelkoek wederom in de koekenpan en bak nog eens vijf minuten aan beide zeiden. Bestrooi met bieslook en eet als klein bijgerecht. Eet er iets groens bij.

Kim-1
Kim Jong-un met zijn vader.
Geen reactie's

Geef een reactie