Romige roereitjes

Lange tijd was ik niet in Frankrijk geweest. Voor iemand die van lekker eten houdt, eigenlijk veel te lang geleden. Maar wegblijven heeft soms een voordeel; er valt je bij terugkeer van alles op. Zo heeft instantkoffie er op alle fronten zijn intrede gedaan. De Franse tankstations zijn nu voorzien van koffieautomaten waarvan de koffie in smaak weinig verschilt van de Nederlandse. Om er een broodje te eten moet je tegenwoordig staan.

In de schappen liggen in plastic verpakte sandwiches naar Engels voorbeeld. Dat had echt niet gehoeven. Eén ding is hetzelfde gebleven. Je kunt er overnachten in een desolaat hotel dat in een misdaadroman niet misstaat, maar waar je wel een voortreffelijk laatste avondmaal krijgt voorgeschoteld. In Nederland krijg je op dat soort plekken geheid rottig voer.

Obesitasepidemie

Ik kan het me verbeelden, maar ik struikelde van Noord- tot Zuid-Frankrijk over de dikkerds. Is de obesitasepidemie daar inmiddels ook op volle sterkte gekomen door de intrede van gemaksvoedsel? Zakenvrouw en schrijfster Mireille Guiliano bestrijdt dat. Zij zegt dat in Frankrijk plezier in eten vooropstaat en dat om die reden de Fransen minder dik zijn. In 2004 verscheen haar bestseller Waarom Franse vrouwen niet dik worden. In 2011 verscheen ook een kookboek van haar hand. Haar befaamde prei-ontgiftingssoep staat er ook in (drink en eet gedurende een weekeinde louter prei en preibouillon en verlies een paar pond).

Guiliano maakt eenvoudig te bereiden maaltijden met verse seizoensproducten, zonder dat ze daarbij zoetigheden als chocolade weert. Haar advies: eet fruit met mes en vork, dan schrok je minder. En: ‘Wil je chocolade, dan neem je die. In kleine hoeveelheden.’ Ja, dit soort vrouwen moeten er ook zijn, al is het alleen al om een culinaire traditie in stand te houden. Haar recept voor een roereitje is trouwens onovertroffen.

Franse romige roereitjes
bijgerecht voor 3 personen

6 eieren
1 eetlepel boter, in kleine stukjes gesneden
snufje zout
1 eetlepel slagroom
eventueel: fijngesneden platte peterselie
eventueel: wat versgemalen peper

Vul een steelpan met 2,5 centimeter water, zet die op middelhoog vuur en breng zacht aan de kook. Breek de eieren in een kom en zet die op au bain-mariewijze in de steelpan. Klop de boter en het zout erdoorheen, breng weer aan de kook en blijf kloppen tot de eieren dikker worden en kleine stremsels vormen. Volgens Guiliano gebeurt dit in 5 tot 6 minuten (bij mij duurde het langer). Haal dan de pan onmiddellijk van het vuur en roer de room erdoorheen, waardoor het kookproces stopt en de eieren romig worden.

Serveer op geroosterde boterhammen, knip er eventueel een beetje platte peterselie overheen en voeg wat peper toe. Zet de kom onmiddellijk in warm water – de aangekoekte resten verwijder je dan het makkelijkst. Deze hoeveelheid is voldoende om drie hongerige monden te voeden.

Geen reactie's

Geef een reactie