Revolutionair vijgenbrood

Goede voornemens zijn leuk, maar je moet er wel iets lekkers bij eten. Mijn grootste hobby is het ontleden van dieeteten. Onlangs zag ik in een oude Vogue een reclameleus waarmee een beetje dieetgoeroe ook nu zijn waar presenteert: ‘Als u drie sneetjes Basy Bread per dag eet, valt u natuurlijk af.’ Dit revolutionaire afslankbrood uit Amerika was in 1919 een hit. Hiermee was de magere keuken een feit.

Cursus
Alle elementen voor succes waren aanwezig: het brood was door Doctors’ Essential Foods op de markt gebracht en had met die naam een gedegen wetenschappelijke uitstraling. Om het gewichtsverlies een extra impuls te geven kon de consument de Basy Bread Course bestellen, een bijbehorende dieetcursus. Het brood kostte 1 dollar, omgerekend ongeveer 11 euro. Afvallen was ook toen al een kostbare zaak.

Er zat grof volkorenmeel in, azijn, zout en water. Erdoorheen gingen gedroogde vijgen. Ik raakte nieuwsgierig. Hoe zou Basy smaken?  

Ingrediënten voor 1 flink brood
– 200 g gedroogde vijgen, van steeltjes ontdaan, kleingesneden
– scheutje appelazijn
– 500 g volkorenmeel
– 7 g gist (instant)
– 6 g zout
– 300 ml lauwwarm water + een beetje extra
– olie

Neem de tijd voor het bakken van een broodje. Ik schreef er al eerder over. Snijd de vijgen in kleine stukjes, pak een kom en laat ze wellen in een scheutje appelazijn. Zorg voor een brandschoon werkoppervlak. Meng het volkorenmeel met de gist en het zout. Voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed gedurende zeker 15 minuten, dat is de basis van goed brood. Het deeg moet zacht aanvoelen, het mag een beetje vochtig zijn, het moet rekbaar zijn als kauwgom en zo niet: nog even doorzetten, vandaar dat u wat water achter de hand houdt. Enne: dat kneden is een prima work-out.

Doe de vijgen erbij en kneed nog even door. Pak een grote kom en laat zeker 35 minuten afgedekt rijzen op een warme plek. Het deeg moet in omvang flink toenemen. Sla daarna de lucht eruit, vorm een bolletje, dek af, en laat weer 35 minuten rijzen. Bak een bakplaat, vet in met wat olie en laat hierop het brood nog een half uur afgedekt narijzen. 

Verwarm de oven in de tussentijd voor op 220 graden. Schuif het brood in de oven, verlaag de temperatuur naar 200 graden en bak het bolletje in 35 minuten gaar. Laat afkoelen. Pak roomboter en boerenkaas. Beleg en geniet.

Tags:
,
Geen reactie's

Geef een reactie