Rauwkost is oudkost, haring in het rood

Is uw geest gewillig, maar het vlees zwak? Dan is het een goede oefening de wil te stalen, zei arts IJsbrand Hettema (1895-1964) altijd. In 1931 publiceerde hij het boek Moderne voeding. Met het propageren van het eten van rauwkost ontketende hij een rage onder vegetarisch etende dames met gewichtsproblemen.

Dat hij een aandachtig luisterend publiek in het Witte Kruisgebouw in Beverwijk toesprak, haalde zelfs de Goudsche Courant‘Het gaat erom dat vrouwen die aanleg hebben tot gezetheid zich culinaire genoegens weten te ontzeggen en zich houden aan gezonde voeding en een gezonde leefwijze’, zei hij in 1938 in een interview.

Luchtbad

Ook spaarde de arts de man niet. ‘We zien nog herhaaldelijk foto’s van mannen die de arm- en schouderspieren hebben weten te ontwikkelen, terwijl de rest van hun spierstelsel een droevig figuur maakt.’ De oplossing voor dat probleem? ‘Het luchtbad. Oefeningen die men bij voorkeur maakt in de buitenlucht, geheel ontkleed.’

Collega’s bekeken die adviezen met argusogen. Zou rauwkost niet het naaktlopen bevorderen en daarmee een geheel verval van zeden? Hettema vreesde, met de toename van de kritiek, dat zijn roem zou afnemen. Hij zocht af en toe zijn toevlucht in Duitsland, waar hij zich verdiepte in natuurgeneeswijzen en raakte geleidelijk van het padje af.

Nazi’s

Naar verluidt deed hij in 1942 een poging de kas van de Vegetariërsbond in handen van de nazi’s te spelen. Korte tijd later vestigde hij zich in Duitsland. In 1947 keerde hij terug en belandde in het gevang. Alsof er niets was gebeurd, publiceerde hij in 1953 De leer van het gezonde leven.

Dat tegenwoordig hordes vrouwen salades wegknagen in droevige kantoortuinen is dus eigenlijk de schuld van Hettema. Is rauwkost lekker? Niet per definitie, maar wel in dit gerecht.

Haringsalade in het rood, rauwkost, voorafje voor 4 personen
Ingrediënten

4 haringen (vraag of de visboer ze ter plekke schoonmaakt)
Grof gemalen zwarte peper
1/4  rode kool
1 rode ui
1 bosje radijs
1 rode wortel
1 stronk rode lof
Zachte olijfolie
Rodewijnazijn
10 zure augurkjes
1 bosje dille, ter garnering
2 eetl. granaatappelpitjes

Verwijder het staartje van de haringen en bestrooi flink met peper. Snijd de groenten heel fijn en houd apart. Maak een vinaigrette van een zachte rodewijnazijn met olijfolie. Besprenkel de groenten en meng goed. Hak de augurkjes fijn. Drapeer de haringen op een bord en leg er hoopjes groenten op in aflopende kleuren. Garneer met augurkjes, fijngesneden dille en granaatappelpitjes – al schijnt die vrucht onder sommige culi’s ineens omstreden te zijn. Drink er een glas ijskoude wodka bij.

Hettema-01

Geen reactie's

Geef een reactie