Hartige snack voor liegbeesten (quiche van sperzieboontjes)

Hebt u ook inwonende liegbeesten? Maak dan deze quiche van sperzieboontjes en lees vlot verder..

Minstens 25 sigaretten, meestal meer. Voeg daar een flinke hoeveelheid halve liters Grolsch en zoete witte wijn aan toe. Daarna troffen we elkaar bij de brommers om de avond te besluiten in een fritestent. Een simpel Twents avondje uit. Of dat gezond was? Daar hield ik me als jongere absoluut niet mee bezig. Ons werd dat niet gevraagd.

Jeugdmonitor

Dat gebeurt nu wel: 93 procent van de Nederlandse jeugd voelt zich gezond. Dat staat in de landelijke Jeugdmonitor, die staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in 2013 ontving van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van Rijn was blij, want het aantal jeugdige rokers is afgenomen: 24 procent van de jongens en 22 procent van de meisjes roken, tegen 30 en 29 procent in 2001. Ik zou die daling met een fikse korrel zout nemen. Over de hoeveelheid die ik rookte, loog ik glashard.

Nationaal Preventie Plan

Er stond meer in de monitor. Het CBS concludeerde dat Nederlandse jongeren zwaarder worden. ‘Een serieus probleem’, aldus Van Rijn. Daarom zet hij in op bestrijding van overgewicht en lesprogramma’s over gezonde voeding, onderdeel van een Nationaal Preventie Plan. Waarom zie ik nu louter gapende jongeren voor me? Als ik van Rijn was, dan zou ik subiet ten strijde trekken. Waarom? Over mijn gewicht loog ik nog veel harder. Je gaat toch niet bekennen hoeveel je echt weegt?

Logisch dat jongeren dikker worden. Twintig jaar geleden zat in een zakje frites slechts een derde van de huidige hoeveelheid. De oplossing? Leer kinderen al koken op de basisschool, dan eten ze deze quiches als vanzelf.

Sperziebonenquiches

Ingrediënten
voor 4 personen:

150 gram sperzieboontjes
1 ui, fijngesneden
1 rode paprika, fijngesneden
een scheut zonnebloemolie
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel kurkuma
1 dessertlepel milde sambal
1 scheut sojasaus (light is minder zout)
3 eieren
2 eetlepels bloem

Was de sperzieboontjes, ontdoe ze van de steeltjes en blancheer ze gedurende 3 minuten in kokend water. Spoel koud af en snijd in vervolgens in smalle ringetjes. Snijd de ui en de paprika in kleine blokjes en fruit in een scheut olie. Voeg de sperzieboontjes toe en meng goed. Maak van de gemberpoeder, de kurkuma en de sambal een sausje. Voeg soja toe, meng en giet over het ui-bonenmengsel. Laat gedurende 10 minuten zachtjes pruttelen. Doof dan het vuur. Klop twee eieren los en voeg de bloem toe. Roer door het afgekoelde bonenmengsel. Giet een kleine hoeveelheid in een ingevette cake- of siliconenvorm voor cupcakes, 12 in totaal.

Zet gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden. Kan warm of koud worden gegeten. Drink er Grolsch bij.

portion-sizes-then-and-now

 

De afbeelding is van NaturalFAmilytoday.com

Geen reactie's

Geef een reactie