Ruim op en val af (pompoensoep)

Er is goed nieuws van het dieetfront. Als u wilt afvallen hoeft u geen dieet meer te volgen. Helaas is er ook een schaduwzijde: uw moet dan wel uw keuken grondig opruimen. Dit is een van de conclusies uit het nieuwste boek van Brian Wansink, een Amerikaans gedragseconoom en voedselpsycholoog. Slim by Design heet het, vrij vertaald: slank door vormgeving (uitgegeven in 2014).

Wansink, een welbespraakte dartele vijftiger, is hoogleraar aan Cornell University in Ithaca. Hij houdt van stevige oneliners. Een groot bord is grote ellende, zegt hij altijd. De afgelopen 35 jaar zijn die namelijk steeds groter geworden. De hoeveelheid eten die erop wordt gelegd is dus ook toegenomen en daardoor worden we ongewild steeds dikker. Wansink wil een internationale organisatie in het leven roepen die veranderingen bewerkstelligt op vijf plekken waar zich de grootste voedselvalkuilen bevinden: thuis, in restaurants, de supermarkt, de werkplek en de schoolkantine.

Slim by Design

Voor Slim by Design bezocht hij de proefpersonen thuis. Zijn conclusie: in opgeruimde keukens zijn de bewoners stukken dunner. Het enige voedsel dat zichtbaar zou mogen zijn, is dat wat op de fruitschaal ligt. Bij zijn advies om groenten en fruit uit de groentela te halen en in het midden van de ijskast te plaatsen, vraag je je wel af of Wansink kan koken. En heeft hij verstand van binnenhuisarchitectuur? Schilder uw keuken nimmer wit, is zijn advies. Die kleur maakt hongerig. Zijn eigen keuken heeft hij onlangs pompoenoranje geverfd.

In mijn witte onopgeruimde keuken heb ik een heerlijke pompoensoep gemaakt. Dat trof, want met soep kreeg Wansink internationale bekendheid. Uit zijn soepbord­experiment van 2007 bleek dat proefpersonen bleven eten als het bord automatisch werd bijgevuld. Zijn conclusie: mensen eten met hun ogen en niet met hun maag.

Omstreden

Op 20 september 2018 is bekendgemaakt dat zes van Wansinks onderzoeken zijn teruggetrokken door het medische tijdschrift JAMA en dat hij na dit studiejaar vertrekt bij Cornell University.

Pompoensoep
Ingrediënten voor 6 personen

¾ liter visbouillon
peper en zout
½ citroen (sap en rasp)
½ ongeschilde pompoen, in stukken, van zaadlijsten ontdaan
4 tenen knoflook, gepeld
flinke scheuten olijfolie
750 g rijpe tomaten, in stukken
250 g  rivierkreeftjes
1 eetl. crème fraîche
1 tl mierikswortelspread

Trek voor deze keer een mooie visbouillon van kop en graat, of gebruik desnoods een blokje. Voeg peper, zout en citroen toe. Zeef de soep na 2 uur trekken. Besprenkel de pompoen en knoflook met olijfolie. Spreid uit over een bakplaat, zet in de oven en rooster gedurende een half uur op 220 graden tot de stukken gaar zijn. Bak de tomaten in de olijfolie zeer zacht en doe dit mengsel door een zeef. Voeg dat bij de bouillon. Pureer het pompoenmengsel (ik had zo’n 400 gram) met de staafmixer en voeg ook bij de bouillon. Breng kort aan de kook, voeg de rivierkreeftjes toe en dien op. Met een eetlepel crème fraîche vermengd met een theelepel ­mierikswortelspread krijgt de soep extra pit en kleur. Toch fijn als je een met-de-ogen-eter bent.

Geen reactie's

Geef een reactie