Kampioensvoer

Eric Verberne was Nederlands kampioen afvallen. Hij was eetverslaafd, maar kon desondanks genieten van pommes noisette.

Twaalf frikadellen speciaal, twee broden, twee flessen cola, rijst en havermout. Dat lijkt een maaltijd voor een elftal hongerige F-jes, maar Eric Verberne nuttigde deze hoeveelheid geregeld in zijn eentje. Op een gegeven moment woog hij dan ook 300 kilo. Op de fiets springen of even douchen was er niet meer bij. Zeker tien jaar leefde hij vanuit zijn bed.

Hoe wordt een mens zo dik? Verberne (51) was eetverslaafd. ‘Dat is niet hetzelfde als je te buiten gaan aan een zak chips’, zei hij. ‘Dan heb je gewoon extra trek.’ Na een maag-darmverkleining verloor hij gestaag gewicht. Een tv-ploeg van Netwerk volgde hem tijdens dat proces. ‘Als je eetverslaafd bent, moet je toch eten. Dat is heel moeilijk. Tegen een alcoholist zeg je ook niet dat hij drie whisky’s per dag móét drinken’, legde hij uit. Op het moment dat hij 180 kilo was kwijtgeraakt, mocht Eric Verberne zich Nederlands Kampioen Afvallen noemen.

Af en toe publiceerde hij foto’s van maaltijden op zijn Facebookpagina. Zoals het kerstdiner dat hij in 2015 nuttigde in het ziekenhuis – zijn gezondheid bleef een punt van zorg. Het bijschrift luidde: ‘Gevulde parelhoen, sauce Veronique, haricots verts, pommes noisette, noten-chocoladetaart en tuttifrutti. Lekker!’ Ik zag een bleek hoentje. Die pommes noisette, ook wel hazelnootaardappeltjes genoemd, leken wel dennenappels. In de licht gestolde narcissengele saus was een bolling te zien. Hopelijk van een druif.

10891912_10152446211606825_2926138938041938283_n

Verberne klaagde nooit, zeker niet over het eten. ‘Ik ben dankbaar voor alles wat ik meegemaakt heb in dit huidige leven’, schreef hij op 2 april 2015. Die nacht overleed hij in zijn slaap. Op maandag  13 april werd hij begraven. Ter nagedachtenis aan Verberne bereidde ik een parelhoen en maakte pommes noisette, een klassieker uit de Franse keuken. Nooit eerder gedaan. Echt lekker.

Pommes noisette,
voor 4 personen

Klaar de boter: verwarm 250 gram roomboter au bain marie of in een koekenpan. Schep het schuim eraf. De boter mag niet bruin worden. Als die helder is, is die geklaard en kan dan hogere temperaturen aan. Deze boter kunt u gewoon bewaren in een afgesloten pot in de koelkast. Dan heeft u een voorraadje.

40 g geklaarde roomboter
5 rosevalaardappeltjes
5 truffelaardappeltjes
5 ratteaardappeltjes (te koop bij de groenteman)
zout
eventueel: 1 handje platte peterselie, fijngesneden

Neem een aantal stevige frisse aardappeltjes van verschillende kleur als roseval, truffel en ratte. Was de aardappels goed, schil ze niet: dan krijgen de aardappeltjes een lekker krokantje. Er zijn pommes-noisette-stekers in de handel, maar met een meloenbolletjessteker lukt het ook. Volgens kenners mag de diameter niet groter zijn dan een centimeter, maar dat zal me worst wezen. Kook de bolletjes gedurende 3 minuten in gezouten water. Spoel ze dan koud af. Dep droog en bak ze in een klont geklaarde boter in een kwartiertje heel zachtjes krokant. Serveer er parelhoen bij en om het compleet te maken, haricots verts. Bestrooi het geheel – eventueel – met een handje fijngesneden platte peterselie.

Geen reactie's

Geef een reactie