Poffertjes for President (amandelpoffertjes met zalm en zure room)

Zou het zijn eigen idee zijn geweest, of was er iemand die zei dat hij deze Oud-Hollandse snack niet mocht missen?  Toen Bill Clinton in 1997 in Nederland was, at hij poffertjes  in  het Wapen van Delft.

In het kleinste restaurant van de stad met het kleinste toilet, nam hij de versie met aardbeien en Hillary die met kersen en slagroom. Hij dronk er een Heineken bij, zij een kopje koffie.

De rekening bedroeg 170 gulden, Clinton gaf 5 dollar fooi én stuurde later nog een bedankbriefje: ‘Nogmaals wil ik u en uw personeel bedanken dat mijn recente trip naar Delft zo plezierig is verlopen. Ik heb me uitstekend geamuseerd tijdens mijn bezoek aan uw restaurant en ik complimenteer uw bediening met hun inzet. Met de beste wensen, hoogachtend, Bill Clinton’. Het briefje was geschreven op het officiële papier van Het Witte Huis.

Inmiddels zijn we twintig jaar ouder en een aantal presidenten verder. Van Barack Obama is bekend dat hij en Michelle veel groenvoer eten, in tegenstelling tot Trump die een fastfood-aanhanger is. Mijn presidentiële poffertjes zijn heel lekker, feestelijk en bevatten ook nog eens lekkere vetten.

Amandelpoffertjes met zalm en zure room
Ingrediënten

3 eieren
2 eetlepels gebroken lijnzaad
1 ons amandelmeel
3 eetlepels water
3 eetlepels fijngesneden platte peterselie
flinke scheut olijfolie
snuf zout
kokosolie
bekertje zure room
1 ons gerookte zalm
wat stengeltjes bieslook ter garnering
eventueel: wat zalmkaviaar

Klop de eieren los en voeg daarna lijnzaad, amandelmeel en water toe. Snijd de peterselie fijn en voeg die bij het beslag. Doe er wat zout bij en giet er een flinke scheut olijfolie overheen. Blijf kloppen.

Verdeel daarna in een poffertjespan een eetlepel kokosolie en laat smelten. Giet beslag in de kuiltjes, laat lichtbruin worden en keer om, of bak zes poffertjes in een koekenpan aan beide zijden lichtbruin. Laat ze een beetje afkoelen op een stuk bakpapier. Smeer er vervolgens een beetje zure room op, leg er een wat gerookte zalm op, een stengeltje bieslook of wat dille en eventueel wat rode zalmkaviaar. U kunt bij het bakken ook gebruik maken van een poffertjespan. Serveer als hapje of voorafje.

Historische_poffertjeskraam_door_Jan_Anthonie_Langendick_ca

Jan Anthonie Langendick, omstreeks 1800

Geen reactie's

Geef een reactie