pittige puree

Pittige puree met stip

Hij was een wandelend reclamebord voor zijn eigen praktijk. Kruidendokter Peter Stegeman (1840-1922) was boomlang, kerngezond en oersterk. De zondag reserveerde hij altijd voor God en een enkel spoedgeval. De rest van de week besteedde hij aan zijn enorme patiëntenschare.

Alle zieken en zwakken konden eind 1800 bij het Staphorster Boertje terecht. Onder die naam maakte Stegeman carrière. Hij ontving thuis, aan de Oude Rijksweg. Je hoefde alleen voor zijn drankjes te betalen, een consult was gratis. Zo boerde hij goed, daar in de bijna-kop van Overijssel.

Zijn handelen was de medische stand een doorn in het oog. Geregeld kreeg de kruidkundige een bekeuring aan de broek wegens het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst. Daar kwamen rechtszaken van, maar dat deerde hem niet, want menig rechter had hij ook genezen. Zijn roem was zo groot dat zelfs in de Randstad pseudo-boertjes opdoken.

Een landbouwer was hij trouwens niet, Stegeman werkte eerst als timmerman. Na de arbeid trok hij graag het veld in, op zoek naar heilzame paardenstaart of duizendguldenkruid. Waar iemand aan leed, was in zijn optiek oninteressant. Menigeen liep na een behandeling weer als een kievit en at als een reiger. Dat is het voornaamste, zei hij altijd.

Zou Stegemans kruid tegen corona gewassen zijn? Mensen laten zich graag een oor aannaaien. Waarschijnlijk zou hij de portemonnee vullen en zich ’s avonds tegoed doen aan Staphorster stip, een gerecht van boekweitmeel, gekookte melk, spek en desgewenst een scheut vet. Ach, een ouderwets aardappelpureetje in een groen gestippeld jasje oogt frisser. Die stip maken we een andere keer.

Ingrediënten voor pittige puree met stip, bijgerecht voor 2 personen

5 flinke aardappelen (kruimig)

1 klein kopje (diepvries)erwtjes

scheut kokosmelk

2 theel. knoflooksambal (ik nam Lee Kum Kee)

4 takjes platte peterselie (gehakt)

wat citroensap

wat sliertjes van een biologische citroen

Schil de aardappelen, doe ze in een pan, giet er water bij (en desgewenst een beetje zout) en kook ze gaar. Laat de erwtjes in de tussentijd ontdooien, of neem verse. Kook ze een paar minuutjes. Giet af, spoel met koud water en laat even staan.

Stamp de aardappelen tot een smeuïge massa met een scheut kokosmelk. Voeg de knoflooksambal toe (een milde sambal kan ook) en stamp nog even door. Doe de peterselie, het citroensap en de sliertjes erbij en schep goed om. Roer dan de erwtjes erdoor en dien op.

Deze pittige puree is lauwwarm lekker, maar is ook smakelijk als een koude aardappelsalade, op een zomerse dag, met extra groente en een stukje vis of vlees.

Geen reactie's

Geef een reactie