Cubaanse Picadillo met Hollandse toets

Ramiro sprong meteen in het oog. Toen Wim van der Lans deze puntpaprika had geproefd, was hij verkocht. Nu teelt hij hem al achttien jaar, met nog wat andere soorten, in totaal 19 hectare. Het is een stabiele jongen die nog jaren meekan.
Waarom besloot Van der Lans juist deze paprika te gaan telen? ‘Het was dat heerlijk zoete’, zegt hij aan de telefoon. ‘Daar houden West-Europeanen van, in tegenstelling tot Oost-Europeanen. Die eten liever de bittere varianten. Eigenlijk zijn wij groene apothekers’, vervolgt hij enthousiast. Wist je dat een paprika veel meer vitamine C bevat dan een sinaasappel?’ De oorsprong van de paprika ligt in Centraal-Amerika, Columbus nam hem mee naar Spanje. Daar belandde hij in de picadillo, een stevig gekruide gehaktschotel. Spaanse migranten introduceerden dit gerecht op Cuba.
In onze keuken is de paprika pas een halve eeuw bekend, maar Nederlandse telers zijn vermaard. Driekwart van de Ramiro-productie gaat de wereld over: zelfs naar Amerika. Ramiro vormt in deze Cubaanse picadillo een mooi duo met zijn groene broertje.

Cubaanse picadillo
Ingrediënten voor 4 personen

2 eetl. olijfolie om in te bakken
10 grote tenen knoflook, fijngehakt
1 grote gele ui, fijngehakt
1 groene paprika, in blokjes
2 rode puntpaprika’s, in blokjes
500 g half-om-halfgehakt
2 laurierblaadjes
2 theel. gedroogde oregano
1 theel. gemalen komijn
Flinke snuf cayennepeper
Zout naar smaak
1 pond tomaten, van zaden ontdaan
1 jalapenopeper, van zaden ontdaan, in blokjes
2 eetl. donkere rozijnen
15 groene olijven
2,5 eetl fijngehakte koriander
1/2 glas droge witte wijn
4 eetl. tomatenpuree

Verhit de olie in een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en laat onder voortdurend roeren zachtjes kleuren. Voeg de ui toe en bak tot die glazig is. Doe de paprikablokjes erbij en bak nog zo’n 2 minuten. Voeg het gehakt toe en roerbak tot het bruin is.
Doe de laurier, oregano, komijn en cayennepeper erbij en roer bak een minuutje. Voeg tomaten en jalapeno toe en bak tot tomaten zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Doe rozijnen, olijven, zout en koriander erbij. Voeg de wijn en de tomatenpuree toe, roer goed en zet het vuur laag. Proef en breng op smaak met komijn en peper. Doe het deksel op de pan en laat 20 minuten pruttelen. Verwijder de laurierblaadjes.

Serveer met zwarte bonen en rijst of blokjes gebakken aardappel.

Geen reactie's

Geef een reactie