perentaart met roquefort

Toffe peren in de hartige taart

Het perendieet duurt zeven dagen en is absoluut een eitje. Je vervangt ontbijt en lunch door peren. Neem er gerust een als tussendoortje. Tijdens de avondmaaltijd mag je eten wat je wilt. Ja, zo makkelijk kan gewicht verliezen zijn. 

In 1993 stond in de brievenrubriek van de Zeeuwse krant Eilandennieuws een lezersvraag over dit destijds zo populaire dieet: ‘Is het werkelijk waar dat je van peren eten afslankt?’ De redacteur gaf advies: ‘Alvorens u aan zo’n perendieet begint, kunt u beter uw huisarts raadplegen.’ 

Succesnummer

Ooit hingen duizenden verschillende perenrassen aan de bomen, van de Calebasse de Tirlemont tot de Belle Lucrative. Het heeft me altijd verbaasd dat er nu, in de gemiddelde supermarkt, hooguit vier te vinden zijn, met de Conference als succesnummer. Laatst zag ik een relatief nieuwe soort (uit 1987) met een rode blos: de QTee (ook wel bekend onder de naam Celina). Cutie op z’n Engels. Het zal.

Ik moest aan het perendieet denken toen ik op de site keek van dit peertje: helpt hart- en vaatziekten te voorkomen, verbetert de bloedcirculatie en de spijsvertering. Pardon? Dat krijg je echt niet voor elkaar met een peer. En trouwens, dat zou een lekker stukje blauwschimmelkaas ook wel kunnen bewerkstelligen, of een handje noten.

Desalniettemin, peer en blauwe kaas doen goed werk samen, al zal ik de laatste zijn die beweert dat gezondheid voor het grijpen ligt met deze hartige cake. Lekker is-ie wel en bijkomend voordeel is dat je geen zout hoeft toe te voegen, die zit al in de kaas.

Ingrediënten voor een perentaartje met roquefort

4 eieren

75 ml melk

225 g zelfrijzend bakmeel

25 g amandelmeel

100 ml walnootolie

150 g roquefort, verkruimeld

1 peer, geschild, in blokjes

75 g gehakte walnoten (houd een gedeelte achter)

2 peren, geschild, in kleine partjes

Bereiding

Klop de eieren los in een beslagkom. Voeg de melk toe en mix. Doe beide meelsoorten in de kom en mix wederom goed. Giet dan de walnootolie erbij. Voeg de verkruimelde roquefort, de perenblokjes en de gehakte walnoten toe. Meng goed. Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet het deeg in een beboterde en met bloem bestoven springvorm (diameter van 20 cm). 

Leg de in dunne partjes gesneden peertjes boven op de cake en bak 40 tot 45 minuten. Controleer met een satépen of de cake gaar is. Laat afkoelen. Bestrooi met gehakte geroosterde noten en serveer warm of koud.

Meer lezen over recepten met peren? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie