Herfstig ovenschoteltje met paddestoel en spek

Vanavond maken we eens een herfstig ovenschoteltje met paddestoel en spek.

Onlangs bevond ik mij namelijk in de bossen van Lage Vuursche en ontdekte dat er meer is tussen de amanita vaginata en de bospik, oftewel de genus phallus. Misschien zet ik u nu op een verkeerd been, maar mijn bosbezoek had toch echt een culinaire reden.
Samen met zes geïnteresseerden zou ik er de basistraining paddestoelen determineren van Ellen Mookhoek volgen. Zij organiseert geregeld wildplukwandelingen en dat is altijd weer een belevenis. Helaas was het de afgelopen dagen te droog voor het grote paddestoelen spotten. Maar met een flinke regenbui, vertelde Ellen, zouden de paddestoelen de grond uit rijzen. Een voordeel was er desondanks: de aardappelbovist en de duivelseieren tierden welig.
Geïnspireerd kocht ik bij terugkeer een doos paddestoelenmix in de supermarkt. Ik heb er een ovenschotel van gemaakt die koud wordt genuttigd. En wie al die intrigerende benamingen voor paddestoelen heeft bedacht, zoeken we nog op. Ooit van de roze pronkridder gehoord?

Romig ovenschoteltje van paddestoelen en spek
Bijgerecht voor 4 personen

1 sjalot
klont boter of scheut olijfolie
2 flinke tenen knoflook, gehakt
200 g spekblokjes
450 g gemengde paddestoelen, in plakjes of reepjes
scheut witte wijn
4 eieren
50 g crème fraîche
2 eetl. olijfolie
peper naar smaak
3 eetl. gehakte peterselie

Verwarm de oven voor op 160 graden. Hak de sjalot in blokjes en bak glazig in wat boter of olijfolie. Voeg de knoflook en het spek toe en laat zachtjes bruinen.
Borstel of veeg de paddestoelen schoon en verwijder de steeltjes. Snijd ze in plakjes of reepjes. Bak de paddestoelen in een klont boter in een andere pan op hoog vuur kort aan. Voeg een scheutje wijn toe en bak tot het vocht is verdampt. Doe de paddestoelen dan bij het spekmengsel, meng en laat even afkoelen.
Pak een kom en klop de eieren los met de crème fraîche. Doe er de olijfolie doorheen en voeg wat peper naar smaak toe. Meng goed met de fijngehakte peterselie en het paddestoelenmengsel. Pak een terrinevorm en beboter die. Een glazen cakeschaal volstaat ook. Giet het ei-paddestoelenmengsel erin. Pak een schaal waar de vorm in past. Giet in de grote schaal een flinke bodem water.
Plaats beide schalen in de oven (de temperatuur blijft 160 graden) en bak gedurende 50 minuten. Test met een houten satépen of de paddestoelenschotel gaar is: blijft die droog, dan kunt u hem laten afkoelen. Zet daarna in de ijskast. Snijd aan als waren het plakjes paté. Ideaal voor een feestje of om mee te nemen als lunchhapje tijdens een boswandeling.

ovenschoteltje

Geen reactie's

Geef een reactie