Ollie, de ultieme dikkerd

Oliver (Ollie) Hardy werd geboren in 1892 in Harlem, Georgia. Hij vormde met de Brit Stan Laurel (de dunne) een duo. Ze hadden allebei al een solocarrière achter de rug toen hun samenwerking begon. Tussen 1927 en 1951 maakten ze 106 films.

Hardy’s overgewicht werd zijn handelsmerk. Als kind was hij al te zwaar. Ooit bakte zijn moeder twintig boterkoekjes, zette die op de keukentafel om te laten afkoelen en zag later tot haar verbazing dat zoonlief ze allemaal had opgegeten. Zijn eetlust bleef immens. Alhoewel hij in het begin van zijn carrière wel pogingen deed om af te vallen, hij woog zo’n 175 kilo, vreesden de studiobazen dat het contrast tussen de dikke en de dunne te groot zou worden en drongen erop aan dat hij zou blijven wie hij was. De combinatie van overgewicht en stevig roken bleek geen goede. Hij kreeg last van hartklachten in 1951, werd in 1954 getroffen door twee infarcten en vervolgens door zijn arts op streng dieet gezet. Daardoor verloor hij te veel gewicht in korte tijd. Volgens Stan Laurel leed Hardy echter aan kanker in een vergevorderd stadium: dat zou zijn snelle gewichtsverlies ook kunnen verklaren.

1390452687-0

 

 

 

 

 

 

 

Over Ollie als domme dikkerd zei hij zelf: ‘Er zijn veel Laurel en Hardy’s. Ik zag ze vaak in mijn moeders hotel. Er is altijd wel een dommerd die nooit wat slechts overkomt en er is altijd wel een slimmerd die dommer is dan de dommerd, maar die dat niet weet.’ Hij vond het belangrijk om goed gekleed en gekapt te gaan en was bijzonder lenig: ‘Ik heb een hekel aan dikke mannen die maar wat rondhobbelen.’

Hardy overleed in 1957. Zijn kompaan Stan Laurel (het brein achter het komische duo) stierf in 1965. Ze hadden bijna dertig jaar samengewerkt.

Hier Ollie en Stan op een promotiefoto is 1930. Naam van de fotograaf is onbekend.

600full-stan-laurel;-oliver-hardy

Geen reactie's

Geef een reactie