Notenkraker (Sugar Rum Cherry)

De Notenkraker is een ballet uit 1892 op muziek van Tsjaikovsky (1840-1893). Het stuk is gebaseerd op een sprookje van de Duitse schrijver ETA Hoffmann (1776-1822). Het verhaal speelt zich af rond de kerstboom en wordt altijd rond Kerst opgevoerd. Clara krijgt op Kerstavond een pop cadeau van meneer Drosselmeijer, een mysterieuze man die in het bezit is van een toverlantaarn.

Die pop is de Notenkraker. Hij komt tot leven en verandert in een prins, het stel wordt verliefd, maar er is een probleem: de prins heeft een vijand. De muizenkoning. De prins vecht tegen de horde muizen, waardoor ze in Drosselmeijers toverlantaarn belanden. Daar bevindt zich de Sugar Plum Fairy, die voert hen langs verschillende landen: Spanje, Arabië, China, Rusland en Griekenland.

Componist Duke Ellington (1899-1974) maakte in 1960 zijn eigen interpretatie van de Notenkraker, met arrangementen van zijn rechterhand Billy Strayhorn – die hem trouwens op het idee bracht om dit stuk in een nieuw jasje te steken en niet met de bedoeling er een kersthit mee te scoren, maar als muzikale uitdaging. Het ging een heel eigen leven leiden.  Sugar Rum Cherry heet het, oftewel de dans van de Sugar Plum Fairy.

Van kersen, rum (of brandewijn) en suiker kun je een prachtige alchoholische versnapering maken. Neem een weckpot (ja echt), leg daarop een laag ontpitte kersen, strooi er suiker op, doe daarop een laagje kersen en herhaal dit. Giet er dan de alcohol op, sluit af en laat twee weken staan. De kersen zijn dan goed doorweekt.

6143HemyPNL

Geen reactie's

Geef een reactie