Londense erwtensoep

Londense erwtensoep, London particular

Onlangs was ik in Londen en een wereld ging voor me open. Op de menukaart van elk groot restaurant stond precies vermeld hoeveel calorieën een gerecht bevatte. Dit was de erfenis van voormalig premier Boris Johnson, die na een ernstige coronabesmetting besloot de gezondheid van de Britten een impuls te geven onder het motto: meten is weten.

De meeste gerechten waren ontbijt, lunch en diner ineen, calorietechnisch gesproken. Nergens stond een Londense klassieker op het menu, behalve fish-and-chips. Met bier. Neem twee pinten – formaat emmer – en daar gaat weer een maaltijd.

Daags erna wilde ik de mist in mijn hoofd verdrijven met een echt Londens gerecht, maar dat was nergens te vinden. Thuis leidde enig onderzoek naar Londense erwtensoep, de London particularAls vroeger in Britse industriesteden de hemel groen of geel kleurde door de zware metalen, dan sprak de bevolking over de pea soup fog, de erwtensoepmist.

De basis van die soep is met vlees, maar een groentebouillon volstaat ook. De bacon kun je vervangen voor grofgehakte gerookte amandelen. Volg de aanwijzingen op de spliterwtenverpakking, de meeste moet je 7 tot 8 uur weken. Neem de tijd: een hamschijf heeft een uurtje of 4 nodig om te garen.

Ingrediënten voor Londense erwtensoep (London particular), maaltijdsoep voor
De basis

4 uien, in kwarten

6 worteltjes, in stukken

3 stengels bleekselderij, in stukken

3 laurierblaadjes, gekneusd

1 biologische hamschijf (750 g)

2 tot 3 liter water

peper en zout naar smaak

scheut worces­ter­shire­saus

De soep

4 uien, gesnipperd

klont roomboter

8 worteltjes, grofgehakt

3 stengels bleekselderij, in stukken

200 g spliterwten (groen of geel), uitgelekt

200 g biologische bacon, in stukjes, uitgebakken

lepeltjes crème fraîche

Doe de groente en de laurierblaadjes in een grote pan. Kruid de hamschijf met peper en zout en leg op de groente. Zet het geheel onder water. Voeg flinke scheuten worces­ter­shire­saus toe, of neem een veganistische versie (Biona). Laat een uurtje of 4 zachtjes koken. Schuim af en toe af. Laat afkoelen, giet door een zeef. De groenten kunnen weg, het vlees bewaar je voor de volgende dag, bijvoorbeeld op een pulled pork-pizza.

Bak de uien in de roomboter goudbruin. Voeg de worteltjes en de bleekselderij toe. Schep om en bak even mee. Doe de voorgeweekte spliterwten erbij. Voeg de bouillon toe en laat in een uur goed garen. Breng op smaak met peper, zout en worces­ter­shire­saus.

Blender de Londense erwtensoep. Bak de bacon uit, giet de soep in kommen, voeg de bacon toe en wat selderijgroen. Een lepeltje crème fraîche kan er ook bij.

Geen reactie's

Geef een reactie