Sophie’s nagerecht (kugel)

Aan uien pellen had ze een broertje dood. ­Als Sophie moest helpen in het restaurant van haar ouders maakte ze zich snel uit de voeten, klom op een stoel en zong. ‘Bij het laatste couplet was er niemand tussen mij en die berg uien die het droog hield’, zei ze ooit.
Zo werd Sophie Tucker (1886-1966), de dochter van Oekraïens-Joodse immigranten, een van de populairste zangeressen van de Verenigde Staten uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Haar repertoire bestond uit ondeugende liedjes met een behoorlijk feministische inslag. De meeste theaterbazen dachten aanvankelijk dat Tucker geen aantrekkingskracht had op het podium. Ze vonden haar veel te dik. Toch bleef het publiek om dat mollige meisje vragen.

Haar overgewicht zette ze met overgave in. In 1929 zong ze in haar lijflied I Don’t Want to Get Thin: ‘Bijna elke dag zegt een zogenaamd goede vriendin, Sophie lieverd, je bent veel te zwaar. Om daarna een ­dieet aan te bevelen dat haarzelf zo goed bevalt. Om kotsmisselijk van te worden.’
Op de constatering van haar pianist Teddy Shapiro dat ze wel een paar pondjes kon missen, zei ze laconiek dat mannen houden van vrouwen met een voor- én een achterkant. Sophie’s advies? ‘Wilt u uw man op het rechte pad houden, laat dan wat rondingen zien.’

Zelf trouwde ze drie keer, maar was het daarna beu om nog meer alimentatie te betalen en nam het ervan. Ook al stond ze nauwelijks in de keuken, op het moment dat haar werd gevraagd naar haar favoriete recept, kwam ze uit op het toetje van haar jeugd: kugel. Eén van de gerechten uit de Joodse keuken waarvan de bereidingswijze tot hevige discussie leidt. Je kunt ­kugel warm of koud eten, zoet of hartig (met nootmuskaat). Gebruik dunne noedels of vermicelli. Culinair journalist Claudia Roden beveelt in haar boek De Joodse keuken deze versie aan. Die zou bij Tucker zeker in de smaak zijn gevallen. Lekker simpel, romig en zoet. Ik heb er een variant op gemaakt.

Kugel, nagerecht voor 4 personen

150 g dunne noedels
of vermicelli
flinke snuf zout
2 eetl roomboter
170 g zure room
175 g kwark
1 ei
50 g suiker
scheut limoncello of citroensap
50 g gedroogde kersen (verkrijgbaar bij delicatessenzaken of biologische winkels)

Kook de noedels of de vermicelli in gezouten water gaar. Laat even uitdampen en roer er de roomboter door. Voeg daarna de zure room en kwark toe. Klop goed. Doe het ei en de suiker erbij en een scheutje limoncello of citroensap. Roer de gedroogde kersen (of cranberries) erdoor. Klop goed. Stort het mengsel in een ingevette springvorm of cakeblik en bak gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Snijd er plakjes of puntjes van en luister naar die andere hit van ­Tucker: Nobody Loves A Fat Girl (but oh how a fat girl can love).

sophie_tucker_02

Geen reactie's

Geef een reactie