Koekje van eigen deeg (kruidkoek)

Met ongezonde eetgewoonten maakten ze in 2014 op basisschool de Speelhoeve in Wijchen korte metten. Ontbijtkoek ging in de ban. Schooldirecteur Karin Boon vond dat koek en snoep niet thuishoren in een gezond eetpatroon.
Boon is een vrouw naar mijn hart. Neem een Snelle Jelle, kijk op de verpakking, lees wat erin zit en je weet: deze koek bevat zeker voor eenderde suiker. Hoe een dergelijke suikerbom aan een gezond imago heeft kunnen komen, is mij een raadsel. Marktleider Peijnenburg beweert dat er veel vezels in zitten en dat-ie vetarm is, maar daarmee blijft het een geniepige dikmaker, ook de varianten die minder suiker zouden bevatten. Dat zijn suikerbommen in vermomming. Misleidt de fabrikant daarmee de consument? Je zou het denken.

Gezond

Lang geleden was ontbijtkoek (peperkoek zeggen ze in het zuiden) een versnapering voor geliefden, iets wat je bij hoge uitzondering at. Tegenwoordig eten we in Nederland jaarlijks zes hele koeken de man (gebaseerd op cijfers van voedselwaakhond Foodwatch). Wanneer kruidkoek is getransformeerd in ontbijtkoek, is niet helemaal duidelijk. Ik las op internet een bijzondere verklaring: vanwege het suikergehalte moet je de koek van je tanden bijten: ont-bijten dus. In het kookboek Recepten Huishoudschool Laan van Meerdervoort van Fréderique Mathilde Stoll en Wilhelmina Hendrika de Groot uit 1948, staat een vet- en een ei-arme variant, waarin suiker ook al het hoofdbestanddeel is. Peijnenburg zet die trend dus gewoon voort. Ik ben geen zoetekauw, maar een stevig hapje van eigen deeg bakken is een uitdaging.

Ingrediënten voor 6 flinke koeken
2 eieren
45 gram bruine suiker
25 gram boter
50 gram volkoren speltmeel
5 gram bakpoeder
50 gram amandelmeel
25 gram kokos, geraspt
scheut melk
snuf peper en zout
7 gram garam masala
10 gedroogde pruimen, geweld, in stukjes gesneden

Mix de eieren schuimig. Voeg de bruine suiker toe tot die is opgelost. Doe dan de boter in stukjes erbij. Blijf mixen tot die helemaal is vermengd. Zeef de bloem, voeg bij het mengsel en mix. Doe bakpoeder, amandelmeel (verkrijgbaar bij toko of biologische winkel) en kokos bij dit mengsel en mix wederom tot het een stevige massa is geworden. Voeg een scheut melk toe om een soepel deeg te krijgen.
Doe dan wat versgemalen peper, zout en de garam masala erbij. Dit lijkt misschien royaal, maar tijdens het bakken gaat veel van de kracht verloren en het is per slot van rekening wel een peperkoek. Schep als laatste de pruimen erdoor. Doe het mengsel in een siliconen vormpje voor zes cakejes. Bak in ongeveer 40 minuten gaar op 200 graden. Test met een satéprikker op gaarheid. Snijd doormidden, breek en deel.

Spekkoek

Geen reactie's

Geef een reactie