Koek? Liever liever-koekjes

Wel vier dozen koek kreeg ik mee. Zoiets noemen we op de redactie een journalistieke buit. Hoe ga je als verslaggever om met geschenken? Voor jezelf houden of uitdelen, dat is altijd de hamvraag. Vandaag is het een koek, morgen een keuken.
De gulle gever was Belvita, voorheen Liga. Drie afgevaardigden legden mij hun nieuwe ontbijtconcept uit: ‘Een pakje koek staat gelijk aan een heel ontbijt, het houdt de suikerspiegel laag en bevat ook nog eens veel granen’, legde de een uit. ‘Het is de enige ontbijtbiscuit die wetenschappelijk bewezen langzaam koolhydraten vrijgeeft gedurende 4 uur, als onderdeel van een gebalanceerd ontbijt’, zei de ander. ‘Ideaal voor de werkende mens die het ontbijt overslaat en dik wordt door het snaaien. Je gooit een pakje in je tas en als je er ook nog een glas melk bij drinkt, heb je alles binnen.’
Eenmaal terug op zaal ontvingen de collega’s me met veel interesse. Wat er toch in die dozen zat? Het was bij vieren, de eerste verpakking ging meteen open. We knabbelden in een oogwenk heel wat ontbijtjes weg. Een paar uur later later was de koek op. Het redactieoordeel: best aardig, maar te zoet.

Vervangt Belvita echt een ontbijt of is het gewoon koek? Consumentenorganisatie Foodwatch meent het laatste. Dit is gewoon zoetigheid, met 22 procent suiker concludeerden zij en nomineerden Belvita voor hun jaarlijkse prijs het Gouden Windei, een misleidend product dus. Met die prijs ging uiteindelijk Coca-Cola aan de haal met een mierzoet kinderdrankje.
Koekenbakkers voegen niet voor niets suiker toe aan hun product. Het maakt zoetigheid lekker bros en geeft een mooie structuur. En dan is er nog de hunkering naar meer, dat doet suiker ook met je. Kun je iets lekkers maken zonder dat de kiezen gaan rammelen? Tijd voor een experiment met zoete aardappel: die is zoet van zichzelf.

Lieverkoekjes

3 eieren
30 g suiker
flinke snuf zout
snuf kaneel
snuf nootmuskaat
30 g zachte boter
75 gram amandelmeel (bij de toko of grote supermarkt)
5 g bakpoeder
3 gare zoete aardappelen
50 gram cranberry’s, gedroogd 
4 eetl. kokos
20 walnoten, 10 grof gehakt, 10 ter garnering

Klop de eieren schuimig, voeg de suiker, het zout, de kaneel en de nootmuskaat toe. Voeg de boter toe en mix. Doe het amandelmeel en de bakpoeder erbij. Mix nogmaals stevig. Plet de aardappelen met een vork, doe de cranberry’s erbij met de gemalen kokos en de walnoten en voeg toe aan het eimengsel. Meng goed. Vervolgens kun je met twee dessertlepels mopjes maken op een ingevette bakplaat. Druk er een halve walnoot in ter garnering. Je kunt ook kleine chocoladevormpjes invetten en daar het beslag in doen. Wel zo chic en minder schonkig. Bak in 20 minuten gaar op 220 graden.

Vervangt dit een ontbijt? Nee, natuurlijk niet. Koek is en blijft koek.

Geen reactie's

Geef een reactie