Kleine maatjes, grote maatjes: kindermaatjes

Kleine maatjes, grote maatjes: hoe zit het met de kindermaatjes? Nederlandse kinderen groeien rap – in de breedte. Een paar jaar geleden zijn de kinderkledingmaten opgerekt door het bedrijf Modint en TNO. Vooral in de taille zijn 1 tot 4 centimeter extra nodig. Eens in de zoveel jaar worden wereldwijd onze maten herzien. De damesmaat 38 van nu was een 42 in 1970, heeft het blad The Economist een paar jaar geleden onderzocht. Maar hoe zit het met kindermaten?

jongens-maattabel[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

Matentabel shirtjes jongens 2014

children-sizes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit deze jongensmatentabel van voetbalclub Feyenoord anno 1970 blijkt toch een verschil met nu. De shirtjes vielen ruim, zo stond op de bestellijst vermeld: als ouders voor hun kind een strakker shirtje wilden, moesten ze twee maten kleiner nemen.

Size Germany

In 2008 zijn in Duitsland de maten van de bevolking aangepast. SizeGermany werd het project genoemd. Niet alleen in volume, maar ook in leeftijd: een 80-jarige vrouw met maat 38 ziet er immers anders uit dan een 25-jarige met dezelfde maat. In de loop der tijd is de bevolking aanzienlijk gegroeid – en niet alleen in de lengte. In 2007 bleek dat Duitsland koploper obesitas was in Europa. 13.362 Duitsers hebben deelgenomen aan het project, zichzelf opgemeten en het eindresultaat doorgegeven. Doel: dat kleding en meubilair comfortabeler zit. Deze informatie wordt tot op de dag van vandaag gebruikt voor industriële doeleinden, zo was autofabrikant BMW geïnteresseerd, maar ook kledingketen C&A. De etalagepoppen zijn ook compleet herzien, met dit als resultaat.

Geen reactie's

Geef een reactie