Kinderkopjesbroodje

‘Wat kunnen die Grieken snel eten.’ Met ontzag keek de verslaggever van het Utrechts Nieuwsblad naar de 2.500 Grieken die op Eerste Kerstdag 1965 in de Margriethal bijeen waren voor een diner. Razendsnel verdwenen de voorgerechten. Toen het hoofdgerecht – speenvarken – nog niet gaar was, namen ze vast het toetje. Dat varken kwam later wel.

Vanwaar die haast? Klonk daar muziek? Op het podium stond ineens trio Hellenique. Stoelen gingen opzij. ‘Náná, Náná’, scandeerde het publiek. Daar was zangeres Nana Mouskouri!
Dit diner, ‘het grootste en kleurrijkste ooit in Nederland gegeven’, was een dankbetuiging aan Griekse werknemers in Nederland. Zij waren toen zeer geliefd en deels was dat te danken aan het succes van de film Zorba de Griek. Nederlanders namen massaal sirtaki-les. Ineens werd in bioscopen tijdens de filmvoorstelling gedanst en dronk het publiek Griekse wijn van het huis Zorbas.

Uiteraard gingen toen in Utrecht de voetjes van de vloer. Waarschijnlijk at men ook Grieks kerstbrood: het luchtige en kruidige Christopsomo. Er bestaan veel variaties, dit is de mijne: het kinderkopjesbroodje.

Ingrediënten voor 2 kleine broodjes of 1 grote

14 g gist (poeder)
180 ml volle melk (lauw)
450 g bloem
2 eieren
75 g witte basterdsuiker
1/2 theelepel zout
sinaasappelrasp van 1 biologische sinaasappel
1 theelepel kruidnagel
1 theelepel kaneel
75 g zachte boter
flinke snuf anijspoeder
ter garnering: walnoten, kruidnagels
1 eiwit, los geklopt
eventueel poedersuiker om te bestuiven

Neem de tijd! Los de gist op in de lauwe melk door goed te kloppen. Voeg 115 gram bloem toe (bewaar de rest). Meng en laat een half uurtje rijzen op een warme plek. Mix dan de eieren met de suiker schuimig en voeg bij het gistmengsel. Klop. Doe bij het restant bloem het zout, de rasp en de kruiderij (behalve de anijs). Meng goed en kneed vervolgens met de boter door het deeg. Kneed wederom stevig.

Laat een uur afgedekt rijzen op een warme plek. Het deeg moet in omvang verdubbelen. Kneed dan goed door. Houd een derde apart voor het decoreren, kneed daar het anijspoeder doorheen. Leg bakpapier op de bakplaat. Deel het deeg in tweeën en vorm twee gezichtjes. Maak van het achtergehouden deeg ogen, neus, mond, wenkbrauwen. Duw in de ogen een walnoothelft of kruidnagel om het gezicht meer uitdrukking te geven. Verrijst daar al kindje Jezus?

BroodMarieLouise

Laat de kinderkopjesbroodjes nog een uur rijzen, bestrijk met het los geklopte eiwit en schuif dan in een voorverwarmde oven en bak gedurende een half uur op 190 graden. Laat afkoelen, bestuif eventueel met poedersuiker, breek het brood en wens elkaar geluk. Blijf dansen, ook in 2016.

img519

Met dank aan Ries Adriaansen van 50jaargastarbeidersutrecht. Op deze website is meer informatie te vinden over Grieken in Nederland. De foto’s zijn afkomstig uit het archief van Dimitris Wogas. Bijgaand ook uitleg over de sirtaki in het Frans. Daar was die dans ook een groot succes.

115534880-2

Geen reactie's

Geef een reactie