Kamala's pannenkoeken

Kamala’s pannenkoeken met appel-baconvulling

Over Donald Trumps voedselvoorkeuren kunnen we kort zijn. Men neme wat van McDonalds, of van Kentucky Fried Chicken, topt het af met wat van Pizza Hut en besprenkelt dit alles overvloedig met cola light. De chef-kok van het Witte Huis deed de afgelopen jaren zijn uiterste best om dit soort maaltijden op tafel te zetten, maar het kon de goedkeuring van de president zelden wegdragen. Die echte fastfoodsmaak ontbrak.

Nog even en een nieuw tijdperk breekt aan. Helaas is Joe Biden geen gourmand, die houdt van eenvoudig eten en een ijsje toe. Ik heb mijn hoop gevestigd op vicepresident Kamala Harris. Op menig YouTubefilmpje zag ik haar zeer vaardig een uitje snipperen. Vetangst kent ze niet. Bacon is in Harris’ optiek een specerij. Culinair gezien kunnen we met haar wel uit de voeten, voor de rest is het natuurlijk afwachten.

Haar moeder Shyamala Gopalan was afkomstig uit het zuiden van India, haar vader uit Jamaica. Dan kun je je hart ophalen aan beide wereldkeukens en dat erfgoed uitdragen, maar je kunt ook gewoon een appel-baconschoteltje maken met een lekkere scheut whisky en een vleugje nootmuskaat en dat bij de pannenkoek serveren. Gopalan leerde haar dochters: ‘Als je goed wilt eten, dan kun je maar beter leren koken.’ En zo is het.

Kamala’s pannenkoeken met appel en bacon
Voor de pannenkoeken

3 eieren

110 g bloem

20 g zelfrijzend bakmeel

20 g amandelmeel

150 ml melk (of meer)

scheut bier

klontjes roomboter

Voor de vulling

flinke klont roomboter

100 g bacon of ontbijtspek, in flinters

4 ongeschilde elstars, in blokjes

snufje nootmuskaat

scheutje whisky (wees gul)

Pak een kom en klop de eieren los. Voeg de bloem, het bakmeel, het amandelmeel en een snuf zout toe. Giet de melk en een scheut bier erbij en mix tot er geen klontje bloem meer te zien is. Klop nog eens flink en laat het beslag even staan.

Neem een stevige koekenpan. Bak de bacon in de roomboter lekker bruin. Neem hiervoor de tijd. Snijd de appels in blokjes en voeg toe. Bestrooi met een beetje verse nootmuskaat, schep om, en voeg een scheut whisky toe. Zet het vuur zacht.

Bak dan de pannekoeken in de roomboter. In Amerika houden ze van superdikke, ik maak liever de dunnere variant. Reken zo’n twee tot drie pannekoeken per persoon, want zoals Harris zegt: ‘Pannekoeken moet je stapelen.’ Beleg met het appel-baconmengsel en eet warm. Er kan wat maple syrup overheen, maar dat hoeft niet.

Nog meer pannenkoeken eten? Kijk dan even hier, in de Schipperskeuken.

Geen reactie's

Geef een reactie