Jane Fonda’s workout

Begin jaren tachtig deden de fitnesstrends hun intrede. Actrice Jane Fonda bracht fitnessvideo’s op de markt: Jane Fonda’s Workout, met oefeningen op muziek én een bijbehorend boek. In die video’s haalde zij op een matje halsbrekende capriolen uit. Gekleed in een hoog opgesneden turnpak gaf zij de deelnemers aanwijzingen. De oefeningen waren zwaar, getuige het gekreun op de achtergrond. Fonda’s broodmagere lijf gaf geen krimp. Op het eind, na een uur, kwam de verlossing: ‘Geef jezelf een flink applaus!’, riep ze. Tot op de dag van vandaag brengt ze workouts op de markt, het is haar handelsmerk geworden. Een paar jaar geleden gaf ze in een interview met Oprah Winfrey toe dat aan haar magerzucht een geschiedenis van eetstoornissen ten grondslag lag.

Was Fonda een trendsetter? Absoluut niet. Haar voorganger was Debbie Drake, die al in de jaren zestig thuisgymnastiek op televisie presenteerde: Feel Good, Look Great!

vintage-debbie-drake

1 Reactie
  • Pleunie
    Geplaatst op 07:47h, 22 januari Beantwoorden

    De video van Jane Fonda had ik ook. Gordijnen dicht en workout in de kamer want daar stond de TV. Tijdens schoolvakanties deden de kinderen mee, haha!

Geef een reactie