Jambik, het obesitas-icoon

Het zijn woorden die ik de afgelopen jaren vaak heb ingetikt op zoekmachines: obesity / children / McDonalds. Meermaals kwam ik deze foto tegen en niet alleen op internet, ook op congressen over obesitas. Dit jongetje is het vleesgeworden obesitas icoon. Maar wie is hij eigenlijk?

Om het eerste misverstand uit de weg te ruimen: hij komt niet uit de Verenigde Staten. De foto is 11 jaar geleden genomen in een McDonalds-vestiging in Tbilisi, om precies te zijn op 9 juli 2003. Rechts zien we dus Dzhambulat Khatokhov (ook wel bekend onder de naam Jambik). Hij is in gezelschap van de 5-jarige Georgy Bibilauri. Deze jonge worstelkampioenen vieren de verjaardag van de laatste.

Op het moment dat de foto werd genomen, woog Jambik 56 kilo bij een lengte van 1.18 meter. Dit jongetje stond in 2003 ook wel bekend als het dikste kind ter wereld (volgens het Guinness Book of Records). Hij komt oorspronkelijk uit Kabardino-Balkari, dit plaatsje ligt in het zuiden van Rusland. Volgens moeder Nelya zijn mensen van deze omvang daar heel normaal. Zijn opa was wat ze daar noemen een Bogatyr, vrij vertaald: de vriendelijke reus. Guardian-journalist Nick Paton Walsh zocht de familie  Khatokhov in 2006 op en tekende hun levensverhaal op. Onderzoek wees uit dat de jongen, ondanks zijn omvang, in goede gezondheid was. Hij trainde veel, deed aan gewichtheffen en boksen om in vorm te blijven en beschouwde zichzelf als een sportman.

Op zijn 10de woog hij 139 kilo. Na een optreden in het programma BodyShock van het Britse Channel 4 is hij wereldberoemd. Zijn moeder hoopt op een Olympische carrière voor haar zoon als worstelaar. Het overgewicht van haar jongste heeft haar geen windeieren gelegd.

Na 2016 is er niets meer van Jambik vernomen. Hij zou nu 20 moeten zijn.

 

 

1 Reactie
  • betty
    Geplaatst op 09:59h, 11 oktober Beantwoorden

    Een sprekend voorbeeld van hoe je uit iemands omvang niet zijn gezondheid kan afleiden.

Geef een reactie