ijsbonbonnetjes met kersen

IJsbonbonnetjes met kersen

Piterke had wel een traktatie verdiend, vond moeder Benthem. Een tijdje terug had hij namelijk zijn been gebroken. Daarom mocht hij op een mooie zaterdagmiddag naar buiten. Ze gaf hem 3 centen −  voor een ijsje − en die stopte hij diep weg in zijn broekzak. Gewapend met krukken ging het ventje op pad. We schrijven 9 juli 1921.

Op het nabijgelegen veld stond een flinke menigte Meppelers te kijken naar een korfbaltoernooi. Daar had de jongen geen oog voor. Vlakbij stond de ijscokar. Verkoper Vlierman gaf hem een lekker wafeltje met chocolade-ijs.

Eenmaal thuis voelde Piterke zich misselijk. Moeder stopte hem in bed. Bij de apotheker (die ook burgemeester was) meldden zich ’s avonds talloze spugende stadsgenoten. Meppels burgervader nam het heft in handen. Wat hadden ze gegeten? IJs? Onmiddellijk bezocht hij de verkoper, die ook ziek te bed lag. Had die misschien geknoeid met zijn waar? De burgemeester nam de ketels en de ingrediënten in beslag voor nader onderzoek.

Bacterie

Piterke is nooit meer opgestaan. Op woensdag 13 juli is hij begraven. Nog vier kinderen vonden de dood. Meer dan tweehonderd slachtoffers hadden dagenlang last van de voedselvergiftiging. De kranten schreven dat het waarschijnlijk de schuld was van de ijsbereider. Die conclusie was voorbarig: een bacterie in de melk veroorzaakte de ellende. Moraal van dit verhaal? IJsjes maken is geen makkelijk vak, en belangrijker: wees voorzichtig met het uiten van beschuldigingen. Vlierman was gebroken na alle aantijgingen.

Onlangs had ik trek in een lekker koel tussendoortje. IJsbonbonnetjes! Ik probeerde mijn zoetzucht een gezonde impuls te geven met − niet schrikken − het eiwitrijke kikkererwtenvocht (aquafaba).

Ingrediënten voor 30 ijsbonbonnetjes

225 g kikkererwtenvocht (van een blik van 400g)

1 eetl. poedersuiker

beetje citroensap

3 volle theel. cacaopoeder

verschillende siliconen ijsblokjesvormpjes

diepvrieskersen 

garnering uit het bakschap

wat blaadjes verbena

eventueel: scheut whisky

Bereiding

Neem een grote beslagkom, giet het kikkererwtenvocht erin. (Maak hummus van de erwten.) Pak een mixer en klop het vocht tot een stevige massa. Dit duurt doorgaans langer dan bij gewone eiwitten. Doe de poedersuiker en het citroensap erbij en klop wederom goed. Voeg dan al roerend het cacaopoeder toe. Het beslag kan instorten, dat geeft niet. Lepel de massa voorzichtig in een ijsblokjesvorm (ik had genoeg voor drie vormpjes). 

Laat in een paar uur bevriezen. Druk dan de ijsbonbonnetjes op een bord, garneer met de koude kersen,  het versiersel uit het bakschap, wat blaadjes verbena en giet er een scheut whisky voor de liefhebber overheen. Dien snel op, want ze smelten rap.

Meer recepten met aquafaba? Kijk dan hier

Geen reactie's

Geef een reactie