Loeigoed zoet (IJs met rode vruchten)

Als de mussen van het dak vallen, moet ik altijd aan hem denken. Een goed roomijsje met wat erop of erin had mijn oude vriend, Max Mansfeldt Levie, altijd in huis. Hij was per slot van rekening ijsbereider, ook al genoot hij al twintig jaar van zijn pensioen door gewoon stug door te werken. Met de volzinnen van een wijnkenner sprak hij over zijn vak: ‘Een goed ijsje smaakt niet zanderig, plakt niet aan het verhemelte en glijdt soepel in de mond. Er horen geen ijskristallen in te zitten.’ Zijn oneliners mochten er ook wezen: ‘Alles wat groeit, ontleent z’n smaak aan de grond waar het vandaan komt.’ Of: ‘Als je in het levensmiddelenvak zit, moet je alles in je mond durven steken.’ Menig ijsmaker in binnen- en buitenland vroeg hem om raad omdat ijsjes maken in grote hoeveelheden verduiveld moeilijk is. Als een detective ging Max dan te werk. Hij inventariseerde de problemen op papier en werkte de knelpunten vervolgens uit. Daarna ging hij proefdraaien: puur op basis van zijn kennis van de grondstoffen en de verhoudingen in de mix. Ik heb hem weleens gevraagd of hij ook magere ijsjes kon maken. ‘Dan heb je geen ijs meer,’ antwoordde hij verontwaardigd.

IJsgigant Ben & Jerry’s vond hij grapjassen die ‘een heel redelijk fabrieksijsje’ maakten. Dat deze jongens bezweken voor de magermaffia heeft Max niet meer meegekregen. Ik ben benieuwd wat hij van hun low fat Chocolate Fudge Brownie zou vinden en de wijze waarop zij op hun site dit ijsje aanprijzen: ‘Tegenwoordig moet een dessert lekker zijn en passen bij je verantwoorde lijfstijl, een moeilijke combinatie dus. Daarom hebben we nu iets waarmee je je geweten gerust kan stellen en je papillen kan laten dansen in je mond want deze versie van de legendarische Chocolate Fudge Brownie heeft dezelfde geweldige smaak met een laag vetgehalte. Loeigoed.’ Honderd milliliter (een hoeveelheid van niks) bevat 150 calorieën.

Nee, neem gewoon dit advies van Max ter harte: bezoek ‘s zomers een goede ijssalon. Koop daar een hoeveelheid vanille-ijs die toereikend is voor vier personen, of maak zelf ijs van de allerbeste ingrediënten. Denk voor even niet mager. Verdeel het ijs over vier coupes. Steek met een meloenmes balletjes uit de meloen, doe die bij het ijs. Verdeel de aardbeien, verwijder desnoods de kroontjes. Strooi de granaatappelpitjes en de gehakte amandelen erover en garneer met verse munt. Het ijs kan ook worden vervangen door Turkse volle yoghurt of – in een noodgeval – door magere Griekse yoghurt.

IJs met rode vruchten
nagerecht of tussendoortje voor 4 personen

1 bakje vanille-ijs van uitstekende kwaliteit, of 1 bakje Turkse yoghurt (bij voorkeur met 10% vet) of (in geval van streng dieet) 1 bakje Griekse yoghurt met 0% vet
½ watermeloen, in bolletjes
16 aardbeien
de pitjes van een ½ granaatappel
250 gram amandelen, grof gehakt
blaadjes munt ter garnering

Max Mansfeldt Levie is in 2009 op 98-jarige leeftijd overleden.

Illustrator_Vladimir-Lebedev_Ice-Cream-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekening: Vladimir Lebedev (1891-1967), uit het boek Morozhenoe.

Geen reactie's

Geef een reactie