Let op de hygiëne, uw keuken is geen kapsalon

Let op de hygiëne: de keuken is geen kapsalon!

De Haagse ontwerper Ton van Riel (15-12-1921), voluit Antonius Pieter van Riel maakte affiches die in de jaren vijftig een dusdanige eigen signatuur hadden dat ze vandaag de dag zeer gewilde verzamelobjecten zijn.

Opleiding

Van Riel werd opgeleid aan de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een van zijn docenten was Willem Schrofer. In de jaren zestig ontving Van Riel veel beurzen en prijzen. Meermaals kreeg hij een vermelding bij de uitverkiezing van Het Best Verzorgde Boek. Van Riels werk is opgenomen in het IISG, want hij tekende meer dan koks alleen, ook affiches over schoolmelk of opdrachtwerk voor het Voorlichtingsbureau voor de Voeding nam hij aan.

Bacteriën

Zijn posters met adviezen voor koks in restaurantkeukens vormen een prachtig beeld uit een tijd dat ziekten op de loer lagen: bacteriën konden zich zo maar verspreiden (hand voor de mond als je moest niezen). Hygiëne dus voor alles: daar komt natuurlijk de status vandaan van Nederland als schrobland.

Wie een goede kok wil zijn, houdt zijn keuken fris en rein.

Hieronder staat een kleine selectie. Jammer genoeg heb ik niet veel over Van Riel kunnen vinden: op een gegeven moment werd het stil rond hem.

vinger uit de pan

resolve-1

kokkeukenrein

Geen reactie's

Geef een reactie