Bambi voor de vorst van Oss (hertenbiefstukjes)

Niemand wist dat onder het woonwagenkamp in Oss zich een praalgraf bevond. Maar liefst vijfhonderd bronzen voorwerpen, een zwaard met goudbeslag en een bronzen urn lagen onder de grond verscholen. In 1933 stuitten arbeiders bij het egaliseren van een heideveld op deze vondst uit de ijzertijd.
Archeologen uit Leiden namen een kijkje en groeven de urn niet meteen op uit angst voor represailles van de Ossenaren. Dat waren sowieso geen lieverdjes. Hun bijnaam? De messentrekkers. Pas decennia later werd de onschatbare waarde van deze grafheuvel duidelijk – toen in 2007 onder de resten van een autokerkhof de complete omvang zichtbaar werd.
Een van de personen die er begraven lag, kreeg de bijnaam de vorst van Oss. Hij moest vermogend zijn geweest, getuige dat bijzondere zwaard. Daarmee ging de theorie dat iedereen destijds gelijk was op de helling. Uit de botresten bleek ook dat de vorst leed aan Dish, een ziekte waardoor botvergroeiingen ontstaan. Het is een aandoening die ook wel voorkomt bij mensen die lijden aan obesitas. Deze Ossenaar was veel te dik en bewoog moeizaam. Conclusie? Extreem overgewicht is niet een ziekte van deze tijd, maar van alle tijden.
Toenemend overgewicht is voor de wetenschap nog steeds een raadsel. Een kant-en-klare oplossing is er niet. Voorlopig zoek ik die dus maar in de keuken.
Kwam hert in de ijzertijd voor? Zou een vorst dat lusten?

Ingrediënten voor 4 personen
hertenbiefstukjes in rodewijnsaus

4 hertenbiefstukjes
peper
2 flinke klonten boter
1 ui, gesnipperd
250 gram kastanjechampignons, in plakjes
1/4 bouillonblokje van paddestoelen
8 gewelde pruimen
flinke scheut rode wijn
wat zout

Neem de biefstukjes een half uur voor het bereiden uit de ijskast. Laat op kamertemperatuur komen. Snipper de ui. Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Neem twee pannen. Begin met het braden van de biefstuk. Kruid met peper en bak hem in 2 tot 3 minuten per zijde. Schuif de biefstuk over de bodem van de pan met een spatel.
Fruit in een andere pan de ui goudbruin. Doe er daarna de champignons bij. Kruimel er het bouillonblokje overheen. Meng goed. Voeg de pruimen toe en blus af met een scheut rode wijn. Laat even pruttelen. Laat de biefstuk nagaren door hem te verpakken in een stuk aluminiumfolie. Snijd de biefstuk in dunne plakken, bestrooi eventueel met zout en begiet met de saus. Serveer met gegrilde witlof en drink er een fijn glas wijn bij.

oss_vorstengraf_rmo

 

 

 

 

 

 

Foto: Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie