Hector Garcia, obesitasslachtoffer

Hector Garcia Jr (49) is niet meer onder ons. Dat ik van zijn bestaan weet, is te danken aan fotografe Lisa Krantz van de Texaanse krant de San Antonio Express. In A Life Apart: The Toll of Obesity heeft ze sinds 2010 in klassiek zwart-wit, rustig registrerend, zonder te oordelen alle hoogte- en dieptepunten uit het bestaan getoond van een man die meer dan 300 kilo woog, afviel en weer aankwam. Hij woonde bij zijn ouders thuis, was niet in staat een eigen leven te leiden. Zijn moeder verzorgde hem. Krantz registreerde zijn misnoegen tijdens een Thanksgiving-etentje, op het moment dat hij een ironische blik wierp op het eten dat hij niet mocht hebben. Het is niet voor het eerst dat ik een fotoserie zag over obesitas, het is wel voor het eerst dat ik een serie bekeek die met veel liefde is gemaakt, soms gruwelijk, maar nooit hatelijk of wanstaltig. Ik realiseerde me dat blijkbaar maar weinig beeldmakers hun afschuw buiten de deur kunnen houden als ze naar zeer dikke mensen kijken – neem alleen al een programma als Obese.

Waarom liet Garcia de fotografe toe? Dat was omdat hij wilde laten zien hoe obesitas in zijn leven heeft huisgehouden, hoe hij zat vastgekluisterd aan zijn stoel, zijn gevangenis. Tevens wilde hij een waarschuwing zijn voor anderen, voor ouders die hun kinderen overvoeren, zoals zijn moeder uiteindelijk ook bij hem deed. Wat wist zij nou van goede voeding? Zij was een kind met een kind. Aanvankelijk was de samenwerking tussen Krantz en Garcia bedoeld om als een afvalproject te worden gepubliceerd in de krant. Het werd iets veel groters: een document van een gevecht. Aangezien zijn knieën de kilo’s niet meer konden dragen, moest hij verschillende operaties ondergaan. De artsen hadden namelijk een eis gesteld: hij moest om die te kunnen doorstaan afvallen. Dat lukte. Maar door complicaties en nog meer operaties raakte hij aan zijn bed gekluisterd, waardoor hij weer aankwam. Alle kilo’s die hij zo moeizaam had verloren, keerden in minder dan geen tijd terug. ‘Eten is de enige vriend die mij nooit in de steek heeft gelaten’, zei hij tegen Krantz. ‘Helaas heeft die vriend zich nu tegen mij gekeerd.’

Krantz werkgever, de San Antonio Express, zocht hulp. Helaas kwam die te laat. Garcia overleed onverwacht aan COPD: een ernstige luchtwegaandoening waardoor hij vaak ernstig benauwd was. Uiteindelijk is hij in december 2014 door verstikking om het leven gekomen.

De complete fotoserie is hier te zien, alsmede de korte film die Krantz over hem heeft gemaakt en die een indringend beeld geeft van een vriendelijke verdrietige man die zo graag een ander leven had geleid. Meer werk van Krantz is te zien op haar eigen site.

 

A Life Apart: The Toll of Obesity

 

 

 

Foto Liasa Krantz/San Antonio Express

 

Geen reactie's

Geef een reactie