De verhaallijn is dun, jij bent dik

Dun-dik

De verhaallijn is dun: je bent dik en je hebt een stem die klinkt als een klok. Voor Han-na, die graag serieus carrière wil maken als zangeres, een groot probleem. Haar stem wordt gebruikt door een beroemde zangeres, die het playbackend een heel eind schopt. Han-na verdient de kost met haar werk bij een sekslijn. Ze is verliefd op de producent die haar niet ziet staan. Wat te doen? Dat is in een notendop het thema van de film 200 Pounds Beauty (Minyeo-neun goerowo in het Zuid-Koreaans). In 2006 werd hij uitgebracht en meer dan zes miljoen mensen hebben inmiddels de film bekeken. Han-na’s overgewicht is ondermijnend voor haar carrière en haar gebrek aan zelfvertrouwen neemt alleen maar toe: ze heeft het gevoel dat mensen haar niet zien staan vanwege haar uiterlijk. Een van haar klanten is een plastisch chirurg. Hij belt geregeld de sekslijn. Op een dag eist ze dat hij een  ‘full body plastic surgery’ op haar toepast. Hij weigert in eerste instantie, maar zij dreigt zijn vrouw te vertellen dat hij sekslijnverslaafde is. Hij zwicht voor de chantage en zet het mes in Han-na. 

200-pounds-beauty-001

Als ze eenmaal is hersteld van de operatie herkennen haar beste vrienden haar niet meer. Ze gaat vanaf die tijd als Jenny door het leven. Maar zoals die dingen gaan, uiteindelijk komt alles uit, en biecht ze tijdens een optreden haar metamorfose op. Het publiek scandeert dat ze goed is zoals ze is.

Het plot is misschien niet zo sterk, maar het feit dat Seoul wereldwijd als de hoofdstad van de plastische chirurgie wordt beschouwd, geeft aan dat schoonheid daar maakbaar is. Klinieken met namen als: Small Face, Magic Nose, Dr. 4 Nose, Her She, Before and After, Reborn, Top Class, Wannabe, 4 Ever, Cinderella, Center for Human Appearance en April 31 Aesthetic Plastic Surgery (bron: newyorker.com) schieten er als paddestoelen uit de grond. Aangezien het aantal mensen met zwaar overgewicht ook in Zuid-Korea toeneemt (en gelijke tred houdt met de welvaart) is het relaas van Han-na misschien wel niet zo wereldvreemd als we aanvankelijk zouden denken.

200_Pounds_Beauty-007

Geen reactie's

Geef een reactie