Skinny Dipping Dipsaus

Dipsaus van een succesvol duo, hoe smaakt dat? In dit geval gaat het om Hemsley & Hemsley, twee bloedmooie zusjes. Ooit was er een ander duo, the two fat ladies.

Hoe ze met haar mollige handen en roodgelakte nagels wellustig woelde door het gehakt, dat was echt haar handelsmerk. Kok Jennifer Paterson maakte in de jaren negentig met collega Clarissa Dickson Wright het tv-programma Two Fat Ladies. Op een motor met zijspan reden ze door Engeland en bereidden op de gekste plekken prachtige maaltijden, al koutend over mannen, seks, drank, vegetariërs en goed eten. Hun gezamenlijk overgewicht gooiden ze met plezier in de strijd.

518622KBPHL

Jennifer overleed in 1999, Clarissa sloot op 15 maart 2014 de ogen. Oké, overmatig drankgebruik is niet meer van deze tijd en een gulle gestalte met weinig taille kan met de kennis van nu een kort en ellendig leven tegemoetzien. Misschien is het daarom geen toeval dat onlangs twee bloedmooie, jonge Engelse koks het stokje van de two fat ladies hebben overgenomen: de zusjes Jasmine en Melissa Hemsley.article-2663440-1EBAC7FD00000578-715_634x544

Het duo presenteerde in 2015 in hoofdstedelijk restaurant De Kas hun kookboek Hemsley Hemsley, De kunst om goed te eten (Fontaine Uitgevers, 29, 95 euro). Toen ik de roodgelakte nagels van Melissa (links op de foto) zag, moest ik terugdenken aan voorganger Jennifer. Is met de komst van de Hemsleys de cirkel rond?

‘Ik ben dol op vet’, zegt voormalig model Jasmine. Dat geeft hoop. De missie van de zusjes beslaat twaalf gulden regels. Een daarvan is Boil your bones: maak je eigen bouillon van de beste ingrediënten. ‘Dat we geen gluten eten of geraffineerde suikers, daar leg ik niet graag de nadruk op’, zegt Jasmine. ‘Onze bedoeling is dat mensen gaan koken en zo veel mogelijk groenten eten. Met een goede saus stouw je ongemerkt veel weg.’ Dit recept beveelt ze aan voor aarzelende groenteneters.
Bagna cauda is een prima dipsaus. En er staan meer trouvailles in het boek. Zijn er minpunten? Eh, ja. De gezondheidsaspecten die de zusjes toeschrijven aan sommige voedingsmiddelen, daarmee zou ik voorzichtiger zijn.

Bagna Cauda, Italiaanse dipsaus
3 bospenen
2 stengels bleekselderij
½ komkommer
bosje radijs
30 gram boter of ghee (geklaarde boter, kant-en-klaar te koop bij de toko)
4 ansjovisfilets uit blik, uitgelekt (bewaar de olie)
2 flinke tenen knoflook uit de knijper
½ eetl. fijgesneden bladpeterselie
snuf cayennepeper
125 g crème fraîche

Was de groenten en droog ze goed. Snijd de penen, bleekselderij en komkommer in mooie gelijke reepjes. Ontdoe de radijsjes van het loof. Schik de groenten op een schaal. Smelt de (geklaarde) boter in een braadpannetje. Laat de ansjovis intussen uitlekken, snijd in kleine stukjes en voeg bij de boter. Roer af en toe. De vis moet uiteenvallen. Doe de knoflook en de peterselie erbij en voeg een snuf cayennepeper toe. Roer. Voeg dan de crème fraîche toe en roer goed. Warm goed door. Zet op een rechaud en dip de groenten in dit warme bad.

HenseyPap

HesneyPapOp

Geen reactie's

Geef een reactie