Christmas pudding: lekker van lelijkheid

De Britten worden steeds dikker, al eten ze minder. Onderzoek onder 15 duizend gezinnen leerde in 2013 dat ouderen meer verzadigd vet tot zich nemen en jonge gezinnen meer suikerrijke producten gebruiken dan vroeger. Beide groepen bewegen te weinig. De eerste maatschappelijk werkers zijn al opgestaan om lekker ouderwets kookles te geven.

Dat treft, want een van de oudste Britse tradities is het bereiden van de Christmas pudding in november. Niet direct het toonbeeld van gezonde voeding, wel bijzonder. Al in 1714 vroeg koning George I, bijgenaamd Pudding George, om dit nagerecht. Hij was overgekomen uit Hannover en wilde zijn eerste koningsjaar op Britse bodem vieren. Nog altijd draagt de Christmas pudding van warenhuis Fortnum & Mason zijn naam.

Van oost naar west

Was de krenten, rozijnen en stukjes pruimen en laat ze een nachtje wellen in brandewijn of Pedro Ximénez, een zoete sherry. Meng de gewelde vruchtjes met de droge ingrediënten in een grote kom. Volgens de traditie moet ieder gezinslid even roeren, van oost naar west. Tijdens het roeren mag je een wens doen. In de pudding hoort niervet. Ik heb reuzel gebruikt. Boter kan ook. Klop de eieren los, giet ze bij het beslag en meng goed, gebruik desnoods beide handen. Het is een stevige massa en als die te droog is, kun je gerust wat sherry toevoegen.

Christmas Pudding
Ingrediënten voor 8 personen


150 gr krenten
150 gr rozijnen
150 gr pruimen, gedroogd, in stukjes
200 ml brandewijn of Pedro Ximénez
100 gr bloem
tl bakpoeder
125 gr broodkruim
75 gr bruine suiker
2 tl garam masala
2 tl citroenrasp
150 gr geraspt niervet, reuzel of boter
4 eieren
klont boter om in te vetten
eventueel: cognac

Bereiding

Neem een grote, ronde kom (vuurvast), vet in met boter, stort het beslag erin en druk aan. Pak een stuk bakpapier, bedek er de bovenkant van de vorm mee en knip op maat. Dek het beslag goed af. Met een stuk aluminiumfolie sluit u het geheel tot over de rand af. Zet de kom in een pan met water (au bain-marie), verhit, laat het water koken en zet het vuur zacht. Verwarm minstens vijf uur, maar laat het water niet verdampen. Voeg geregeld kokend water toe. Haal na vijf uur de kom van het vuur, verwijder bakpapier en aluminiumfolie. Stort de pudding op een bord (ja, hij is lelijk, dat hoort zo), laat afkoelen en bewaar tot Kerst in een goed afgesloten trommel, op een koele droge plek.

Serveer op Eerste Kerstdag de Christmas pudding warm. Flambeer desgewenst met cognac. Het is de bedoeling dat er wat overblijft, om zeker tot Pasen van te genieten.

Geen reactie's

Geef een reactie