Chocoladekoek met zwarte bonen

Het succes kleeft al jaren aan het product. Nu de hazelnotenoogst door slecht weer dreigt te mislukken, vrezen liefhebbers voor een prijsstijging. Niet alleen is Nutella, want daarover hebben we het, populair onder kinderen, kunstenaars en vormgevers, er is zelfs in 2013 een groep boeven actief geweest die de vracht stal van vrachtwagenchauffeurs en doorverkocht. De Nutellabende kreeg vijf jaar gevangenisstraf.

Maar wie heeft eigenlijk dit goedje bedacht? Daarvoor moeten we even terug in de tijd. Pietro Ferrero was een slimme koekenbakker. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ging Italië gebukt onder een cacaotekort. Aan hazelnoten was in de Piemonte geen gebrek. Daarmee ontwikkelde Ferrero (1898-1949) een broodbeleg waarin een klein beetje cacao, veel boter, suiker en melk zat. Deze Supercrema Gianduja is de voorloper van Nutella. Inmiddels wordt die verkocht in 75 landen, waaronder de VS. In reclames stuiteren de hazelnoten je om de oren, vergezeld van liters (magere) melk en een vleugje cacao. Gezond toch? Familiebedrijf Ferrero is ermee uitgegroeid tot multinational.

In november 2012 keerde echter het tij. Athena Hohenberg uit San Diego, moeder van een 4-jarige, klaagt de zoetgigant aan wegens misleiding. Waarom? Op het moment dat vrienden haar vertelden dat één boterham met Nutella het equivalent is van – pak ’em beet – een Marsreep, las ze de ingrediëntendeclaratie op de verpakking. Hoe is het mogelijk dat de pasta in tv-reclames wordt gepresenteerd als gezond beleg, (‘smeer het op een volkorenboterham’) terwijl het in werkelijkheid bol staat van vet en suiker?

Tot ieders verrassing schikte Ferrero onmiddellijk, betaalde 2,2 miljoen euro en veranderde de reclames. Nu verkondigt een blije vrouwenstem in een tv-spotje dat de ingrediënten natuurlijk zijn. Nog even en er staat biologisch op het potje.

Raar eigenlijk dat dit soort bedrijven blijft vasthouden aan de oude zoete koek, terwijl consumenten zelf aan het innoveren slaan. Tegenwoordig gooien veganisten zelfs zwarte bonen in de strijd en verwerken die in chocoladekoek. Smaakt dat? Ja, verdomd. Zo gek is dat niet, witte bonen doen al decennialang keurig dienst als nep-amandelspijs.

Chocoladekoek met zwarte bonen
Ingrediënten 

(ongeveer 25 stuks)

4 eieren
1 blik zwarte bonen (Bonduelle, 400 gram), uitgelekt en gepureerd
200 gram pure chocolade (72 procent), in stukjes
5 eetlepels bloem
1 zakje bakpoeder
snuf zout
100 gram boter, in stukjes
het merg van een 1/4 stokje vanille
40 hazelnoten, gemalen
6 volle dessertlepels geraspte kokos
5 volle dessertlepels poedersuiker
1 eetlepel sterke koffie

Werk als het om zoetigheid gaat efficiënt en schoon. Zet de ingrediënten klaar. Bedek een ovenplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eieren schuimig. Pureer de bonen. Smelt intussen de chocolade au bain marie. Doe de bloem bij de bonen, voeg een zakje bakpoeder toe. Meng met de eieren, mix, doe er een snuf zout bij. Voeg de boter en de vanille bij de chocolade en roer goed. Zet het vuur uit. Doe dan de hazelnoten, kokos, suiker en koffie bij het mengsel. Klop tot een dikke massa. Maak met behulp van twee dessertlepels mooie vormpjes op de bakplaat, in rijen van drie. Ik heb ze in drie etappes gebakken, steeds gedurende 15 minuten op 200 graden. Zoet en zeer verzadigend.

Mode-fotograaf Phillip Toledano heeft deze foto gemaakt in opdracht van Ferrero als onderdeel van een reclamecampagne.

 

Met dank aan Liesbeth van Warmerdam

ad,nutella,photography-056af146aa26914e93c90849d03a69f0_h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

75086_10151410889531873_939579308_n

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie