Blijf sabbelen op die chocolade!

Vooral niet kauwen was het voorschrift. Gewoon laten smelten in de mond dus, die pure chocolade. Onlangs mocht ik als jurylid aanschuiven bij de voorrondes van de International Chocolate Awards. Dus zat ik tussen 22 bloedserieuze sabbelende fijnproevers in een donker zaaltje van het Hilton Hotel in Amsterdam.
Onder begeleiding van een pittige Italiaanse at ik stukjes chocolade, uit Madagaskar, Ecuador en Venezuela. ‘En wat heb je geproefd?’, vroeg ze na de eerste ronde. ‘Blauwe bessen misschien? Citroenzeste? Helemaal geen fruit? Vreemd!’

Goed proeven is echt een vak.

Amsterdam is op het gebied van cacao de grootste doorvoerhaven ter wereld. Reden voor een van de organisatoren, Maricel Presilla, de voorronde van deze wedstrijd in Nederland te laten plaatsvinden. Deze chocoladekoningin, chef-kok, auteur en historica heeft zich ten doel gesteld om van ons allen fijnproevers te maken. Zij heeft niet alleen verstand van chocolade. Haar queeste naar de oorsprong van beroemde Latijns-Amerikaanse recepten leverde smaakvolle gerechten op, waaronder deze soep met cacao.

Kruidige pompoensoep met chocolade
Ingrediënten voor 3 personen

4 kleine trostomaten
¼ witte ui
2 knoflooktenen
15 g. cacaobonenstukjes (verkrijgbaar bij grote supermarkten)
½ Spaans pepertje
1 snuf vijfkruidenpoeder
1 snuf kaneel
6 anijszaadjes
1 theel. bruine suiker
1 eetl. olijfolie
½ pompoen, in blokjes
400 ml kippenbouillon
15 g. pure chocolade (58 tot 60 procent)
ter garnering: crème fraîche en blokjes manchego-kaas

Leg de tomaten, de knoflooktenen en de ui in een ovenschaal en rooster gedurende 15 minuten op 220 graden (tot de tomatenhuid geribbeld is). Pak een zware koekenpan. Rooster de cacaostukjes al omscheppend zo’n 2 minuten, doe in een kom en zet apart. Verwijder de zaadjes van het pepertje en snijd heel fijn. Rooster gedurende een paar minuten in een pan. Schep steeds om.

Verwijder de schil van de tomaten, de knoflook en de ui en doe met de Spaanse peper en de cacaostukjes in een blender. Voeg de kruiden en de bruine suiker toe en pureer. Pak een zware grote pan en bak dit mengsel gedurende 5 minuten zachtjes in de olijfolie. Roer regelmatig en doe dan de bouillon en pompoen erbij. Proef en voeg desgewenst zout en peper toe.

Laat 15 minuten zacht koken, tot de pompoen gaar is. Doe in een blender, pureer, zeef en giet de soep weer in de pan. Warm even goed door, voeg dan de chocolade toe en roer tot die is gesmolten. De soep heeft prachtige bruine spikkeltjes. Garneer met een flinke dot crème fraîche en bestrooi met de blokjes manchego.

Geen reactie's

Geef een reactie