Charlie Chaplin in Modern Times

 

Charlie Chaplin speelt in de film Modern Times (uit 1936) een zwerver die zich als fabrieksarbeider probeert te bedruipen tijdens de Grote Depressie. Gelukkig krijgt hij hulp van een jonge dakloze vrouw (Paulette Goddard). Deze film was bedoeld als een satire en een aanklacht tegen de industrialisatie. De crisis hield hem erg bezig. In 1931 besloot hij Hollywood de rug toe te keren en op toernee te gaan.

Hij zei daarover tegen een journalist:

“Unemployment is the vital question . . . Machinery should benefit mankind. It should not spell tragedy and throw it out of work.”

Goddard werd in het jaar dat de film uitkwam trouwens zijn derde echtgenote – het huwelijk hield zes jaar stand.

Chaplin (1889-1977) probeerde de werkomstandigheden van de arbeiders aan de kaak te stellen, maar ook de de filmindustrie een hak te zetten. Films met geluid waren tachtig jaar geleden nog uitprobeersels. Chaplin vreesde dat op termijn de pantomime verloren zou gaan. Toch ging hij ook met de tijd mee: dit was uiteindelijk zijn laatste stomme film. De prachtige scène rond de eet-machine diende als metafoor voor de consumptiemaatschappij.

Charles Spencer Chaplin werd in Londen geboren op 16 april 1889. Op jonge leeftijd stierf zijn vader. Toen zijn moeder bedlegerig werd, moesten Charlie (10) en zijn 4 jaar ouder broer zichzelf onderhouden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geen reactie's

Geef een reactie