Groenten in vermomming (broccoliburgers)

In het grote glazen gebouw aan de rand van Amsterdam, waar ik dagelijks te werk ga, spoeden zich tegen twaalven gemiddeld tweehonderd werknemers naar het bedrijfsrestaurant. Hun belangrijkste drijfveer: de snack van de dag.

Op een warmhoudplaat lag laatst een verrassing. Het leken spareribs, maar dat waren het niet. Het was de Ribster: gekruid gehakt in de vorm van spareribs. Een kleine zoektocht leerde dat fabrikant Mora uit Limburg verantwoordelijk was voor dit carnavaleske tussendoortje: de meest gewilde snack van het Wilde Westen, las ik op hun site. Ik ging er aan voorbij en kreeg spijt: je moet wel weten wat je mist. Navraag leerde dat twee dappere kerels ervan hadden gegeten. Collega G. liet weten dat alleen de allersterksten zoiets durven. ‘Je kon hem kauwen met je tong’, zei hij. Intrigerend, mannen en snacks. Uit recent onderzoek van Veneca, de Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties blijkt dat er hoop is: een beetje man wil wel voor een gezonde lunch betalen. Ze eten weliswaar minder fruit en salades dan vrouwen (onder het motto: wij zijn geen konijnen). Trouwens: 15 procent van de mannen denkt dat gebakken vis (kibbeling met saus) onderdeel is van een gezonde lunch – tegen 7 procent van de vrouwen.

Ook zo’n mannensnack is de kroketburger. ‘Af en toe bezondig ik mij aan de vleselijke lusten’, vertrouwde collega P. mij laatst toe, met dromerige blik. ‘Dan eet ik een kroketburger op een zacht wit bolletje, met een beetje mosterd.’ Zoekend naar een gezond alternatief vroeg ik mij af of een groene snack het zou halen, in onze kantine. Broccoliburgers misschien?

Broccoliburgers voor 4 personen

1 stronk broccoli, kort gekookt en in kleine stukjes gesneden

1 flinke ui, heel fijngesneden

1 teen knoflook, geperst

2 eieren

300 gram rundergehakt

1 handvol gehakte walnoten

1 ons feta, verkruimeld

een handje zwarte olijven, in stukken

paneer van 3 waldkornbeschuiten

harissa of peper

flinke scheut olijfolie

Wat ze bij Mora kunnen, kunt u ook, maar dan gezonder. Meng de ingredi├źnten, kneed goed en maak er mooie platte schijven van, naar believen vier grote of tien kleintjes. Voeg, indien het beslag te nat is, wat beschuitkruim toe. Bak de burgers in de olijfolie mooi bruin, in ongeveer 4 minuten per kant.

Geen reactie's

Geef een reactie