Groen snacken met romige bloemkoolcake

Van de week nam ik een duik in het gat in de markt en bedacht een bloemkoolcake. Dat deed ik niet in mijn eentje. Herman Peppelenbos kruiste namelijk mijn pad. Deze bioloog, verbonden aan de universiteit van Wageningen en de HAS Hogeschool, doet onderzoek in opdracht van overheid en bedrijfsleven naar hoe u en ik meer groenten kunnen consumeren. Die 250 gram per persoon per dag die het Voedingscentrum adviseert, die halen de meesten niet. Samen met collega’s bedacht hij een snood plan.

Honderden proefpersonen in verschillende bedrijven kregen tijdens de vergadering groenten voorgezet in plaats van het gebruikelijke cellofaankoekje. De snacktomaatjes, paprika’s en komkommers gingen erin als koek, vertelt Peppelenbos aan de telefoon. Gemiddeld nam het vergadervolk per sessie zo’n 75 gram extra groen tot zich. Wel was er een probleempje: de variatie. Hoe voorkom je dat het werkvolk alsnog naar een roze koek grijpt?

Tot zijn verbazing is er op tussendoortjesgebied alleen zaken die zout, suikers en vet (chocolade) bevatten. Op het gebied van groenten is er niks. Wie springt in het gat in de markt? Nou graag. Ik kreeg van Peppelenbos een aantal adviezen: wees matig met zout, suikers en vet. Een gezond groentetussendoortje moet de competitie met een vulkoek kunnen doorstaan. Dat gaat met dit recept lukken. We gaan bloemkoolcake maken, met een licht Indiase toets, door een vleugje curry, wat amandelen en een beetje room.

Ingrediënten voor romige bloemkoolcake met erwtjes
voor 12 plakken

300 g bloemkool, in kleine stukjes gesneden
75 g erwtjes (diepvries)
1 grote ui, fijngehakt
Handje blanke rozijnen
3 eieren
Flinke scheut neutrale olie
2 volle eetl. crème fraîche
Peper en een snuf zout
1 flinke theel. Patak’s milde currypasta (verkrijgbaar bij toko en grote supermarkt)
20 g geschaafde amandelen
100 g komijnekaas in kleine blokjes
50 g volkorenmeel
15 g kokos, geraspt

Doe de bloemkoolstukjes in een schaal. Voeg de erwtjes, de fijngehakte ui en de rozijnen toe en meng. Pak een kom en klop de eieren, de olie, de crème fraîche, peper en zout en de currypasta (bijvoorbeeld van Patak’s)  los. Voeg de amandelen, de kaas, het meel en de kokos toe. Doe dit bij het bloemkoolmengsel en meng. Het geheel is tamelijk brokkelig, maar dat komt tijdens het bakken goed.
Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier en stort het mengsel erin. Druk het goed aan. Bak in een voorverwarmde oven in drie kwartier gaar op 220 graden. Van deze cake kunnen zo’n tien dikke plakken worden gesneden. Genoeg voor een kleine sessie met grote vergadertijgers.

2 Reactie's
 • henk
  Geplaatst op 16:57h, 11 december Beantwoorden

  Het wordt dus een cakeje van ongeveer 1 pondje, als ik het goed zie. Nou ja jij hebt het gemaakt, maar brand het niet aan op zo`n hoge temperatuur?

  • marielouise
   Geplaatst op 17:20h, 11 december Beantwoorden

   Beste Henk, Nou gebiedt de eerlijkheid me te bekennen dat mijn oven een ouwetje is… die van mij kwam er keurig uit (zie foto). Misschien toch handig om anders 200 graden aan te houden?

Geef een reactie