Bloemenbrood

Bloemenbrood bakken is een kunst

De ellende begon met het wc-papier. Daarna waren de meelspijzen aan de beurt. Bij de eieren greep ik een week later mis en onlangs was de gist in mijn super foetsie. Die hamster weet niet van wijken.  

De oorzaak is gelukkig charmant. Sinds kort is een inspirerend leger van thuisbakkers opgestaan. Zij heten de focaccia bread flower bakers en vormen een internationale beweging van brooddecoreerders. Onder hun handen ontstaan de prachtigste eetbare landschappen, die doen denken aan een Van Gogh of een Picasso. 

Van tomaatplakjes en paprikaringen fabriceren de broodkunstenaars bloemetjes. Een bosui fungeert als het steeltje en van uiringen maken ze in een handomdraai een paar wolken. Met de kappers en de olijven brengen ze accenten aan. Erg leuk om uit te proberen.

Dit brooddeeg houdt het midden tussen pizzadeeg en focacciadeeg. Wil je twee broodjes? Splits het deeg en bak het in twee ronden (dan laat je de ene helft wat langer rijzen).

Kruidig bloemenbrood voor 4 tot 8 personen

voor het brood

500 g bloem

10 g zout

12 g suiker

10 g gist

275 tot 300 ml lauw water

olijfolie

versiering

4 teentjes knoflook, geplet en in stukken gehakt

1 sjalot, in ringen

wat rozemarijn, gehakt

8 kerstomaten, in plakjes

1 puntpaprika, in ringen

wat olijven en kappertjes

2 tot 3 bosuitjes

olijfolie

beetje grof zeezout

Bereiding van het bloemenbrood

Pak een kom en meng de bloem, het zout, de suiker en de gist. Giet het water erbij en kneed. Zo gauw je een compacte bal in handen hebt, bestuif je het aanrecht met een beetje bloem en kneed je het deeg gedurende 15 minuten. 

Vet de bal in met wat olie en leg hem in een kom. Dek af met folie en laat 45 minuten rijzen op kamertemperatuur, het deeg moet flink in volume toenemen.

Kneed het daarna nog een minuutje door. Rol uit tot een rechthoek of cirkel (afhankelijk van het potentiële kunstwerk) en leg op een stuk bakpapier. 

Versier het brood met de knoflook, de sjalot, de rozemarijn, de tomaatjes, de paprika en olijven en kappertjes. Drapeer de bosuitjes. 

Duw alles goed aan en bestrijk nog even met wat olijfolie. Bestrooi met zout. Dek dan het deeg af met een theedoek en laat nog eens 45 minuten rijzen. 

Bak het bloemenbrood vervolgens in zo’n 20 minuten op 210 graden in de voorverwarmde oven goudbruin. Snijd of scheur aan stukken. Lekker bij de lunch of als tussendoortje.

Een ander broodje bakken, nu je toch bezig bent? Kijk dan even hier.

Geen reactie's

Geef een reactie