Eerbetoon aan Bintje

Bovenmeester Kornelis Lieuwes de Vries hield erg veel van zijn leerlingen. Hij was een veelzijdig man die in zijn vrije tijd aardappelsoorten kruiste op een veldje in het Friese Suameer. Toen hij in 1905 een aardappeltje met potentie zag opbloeien, moest hij een naam voor dit ras bedenken. Zijn oog viel op het ijverigste en mooiste meisje uit het dorp. Zo werd de slimme 17-jarige Bintje Jansma de naamgeefster van een aardappel die al snel de wereld veroverde.

Bintje

Aan dit verhaal moest ik denken toen ik onlangs een nieuwe aardappelsoort in de supermarkt zag liggen: de Carisma. Een aardappel die traag werkende koolhydraten bevat en daardoor beter verzadigt. De kooktijd is korter dan gemiddeld. Zou aan dit ras ook zo’n romantisch verhaal ten grondslag liggen? Linda de Jong, communicatie-adviseur van aardappelfabrikant Agrico, laat weten dat de naam Carisma een afgeleide is van het woord charisma, bedacht door de Australische verpakker. Daar is de aardappel al sinds 2008 op de markt en met succes.

Zoekend naar een Australisch aardappelrecept kwam ik uit bij kookboekenschrijfster Jill Dupleix. Zij beschreef dit onorthodoxe recept reeds in 2002, waarmee u met een gerust hart een heerlijke ravage op de ovenplaat kunt aanrichten.

Australian Crash Hot Potatoes
Ingrediënten voor 4 personen

8 middelgrote aardappelen (als Carisma of Bintje)
Olijfolie (om in te bakken)
Zout en peper
Flinke snuf gerookt paprikapoeder
Groene kruiden (zoals gedroogde Italiaanse)
Eventueel: fijngesneden knoflook (ik nam zwarte gefermenteerde, te koop bij delicatessenzaken)
Wat stengels bieslook, fijngesneden
Eventueel: wat zure room
Eventueel: wat zachte azijn

Verwarm de oven voor op 250 graden. Was de piepers en verwijder zwarte pitjes, maar schil ze niet. Kook de aardappelen vorkgaar: ze mogen niet uit elkaar vallen, maar u moet er wel in kunnen prikken. Giet af en laat uitdampen.
Besprenkel een ovenplaat met olijfolie. Neem een aardappel en plet hem met een ouderwetse aardappelstamper (een klap met de hamer volstaat ook). Doe hetzelfde met de rest. Netjes pletten is niet nodig: hoe slordiger, hoe lekkerder is mijn ervaring.
Bestrooi ze met zout en peper naar smaak en sprenkel er nog wat olijfolie overheen. Kruid ze naar believen: ik gebruikte afwisselend gerookt paprikapoeder, groene kruiden en fijngesneden zwarte (gefermenteerde) knoflook.
Bak ze gedurende 25 minuten, tot ze goudgeel zijn. Serveer met wat zure room en gehakte bieslook. U kunt er ook een zachte azijn overheen sprenkelen. Een stukje gebraden kip of wat stoofvlees smaakt er lekker bij. Een grote groene salade trouwens ook. De Carisma is te koop bij Albert Heijn, Emté en Sligro.

In een aflevering van de tv-serie Van gewest tot gewest vertelt Bintje – toen al op leeftijd – over hoe zij het heeft ervaren dat haar naam werd verbonden aan de beroemdste aardappel; Bintje is via deze link te bewonderen (wel even geduld hebben). Op deze site Stamboom Bintje is meer informatie te vinden over Bintjes achtergromd. En dan is er nog Bintje.Info waar u alle informatie kunt vinden over de aardappel Bintje. Over de Carisma kunt u hier uw hart ophalen.

Geen reactie's

Geef een reactie