Te dik? Op de bon!

 

Een van de traditionele gerechten van Puerto Rico is mofongo: bakbanaan met kip en groenten.

De Bacardi vloeit er altijd rijkelijk. Het eten is er goed gekruid en lekker. Op het eiland Puerto Rico (‘rijke haven’) in het Caribisch gebied is de temperatuur altijd boven de 25 graden, schijnt de zon volop en neemt het aantal dikkerds rap toe. Van de kinderen heeft bijna 30 procent obesitas. In Nederland is dat 3 procent. De stevig gebouwde senator Gilberto Rodríguez Valle van de Partido Popular Democrático kondigde onlangs een nieuwe methode aan om kinderobesitas tegen te gaan.

Als een onderwijzer ziet dat een kind te zwaar is, kan hij een sociaal werker inschakelen. Die brengt een discreet bezoekje aan de ouders en onderzoekt of het overgewicht een gevolg is van slechte eetgewoonten. Is dat het geval, dan kan het dikke kind een diëtist bezoeken. Is het gewicht na zes maanden niet gedaald, dan riskeren de ouders een boete van 440 euro. Wijkt de weegschaal na een half jaar wederom niet, dan kan de boete oplopen tot 700 euro. Ter vergelijk: het gemiddelde jaar-inkomen ligt rond de 14.500 euro

Met zijn plan haalde Rodríguez Valle de internationale pers. Zijn collega Jose Luis Dalmau, ook niet een van de dunsten, ondersteunt de maatregel. ‘Een kind met obesitas vormt voor de overheid een financieel probleem, zeker als het diabetes of hart- en vaatziekten ontwikkelt’, zei hij tegen dagblad El nuevo dia

Ik ben voorstander van betutteling. Ieder mens heeft recht op schoon drinkwater. Dat is op Puerto Rico alleen in flesjes te koop. Jammer dat Rodríguez Valle geen watercampagne is begonnen en frisdrankfabrikanten op de bon slingert. Scheelt een boel dikkerds. Kijk je naar de lokale keuken, dan valt één ding op: op het moment dat de Amerikanen hun eetgewoonten introduceerden, ging het mis. Een van die traditionele gerechten is mofongo: bakbanaan met kip en groenten. Niks mis mee. Kun je ook maken met spek of met extra veel groen.

Ingrediënten
Mofongo, bakbanaan met kip en groenten voor 2 personen

1 bakbanaan
scheuten neutrale olie
1 sjalot, gehakt
verse gember (1/2 kinderduimpje), zeer fijn gehakt
1/2 Spaanse peper, zeer fijngesneden
100 gram kipfiletblokjes (biologisch)
scheut limoensap
peper en zout
3 stengeltjes selderij, fijngehakt
3 eetlepels passata (gezeefde tomatensaus)

Snijd de bakbanaan in blokjes en bak in een scheut neutrale olie lichtbruin. Bak in een andere pan een sjalot glazig in wat olie. Doe de gember en de Spaanse peper erbij. Kruid de kipblokjes met peper en zout en voeg toe. Doe er een paar druppels limoensap bij. Bak al omscheppend gaar. Voeg selderij toe. Prak de banaan na een minuut of 10, doe de passata erbij en druppel er wat limoensap overheen. Doe bij de kip, schep om en doe het geheel in een timbaaltje of ovenvaste schaal. Verwarm in de oven, 10 minuten op 220 graden. Keer om op een bord en garneer met een tomatensalade.

Geen reactie's

Geef een reactie